EkonomijaPolitika

“Gradskoj toplani” 187 miliona dinara za nabavku mazuta

Odbornici Skupštine grada Niša usvojili su danas rebalans budžeta u iznosu od 12,8 milijardi dinara i koji je manji  za oko 93 miliona od prethodnog rebalansa iz juna ove godine. Najveće izmene tiču se povaćanja osnivačkog kapitala JKP “Gradska toplana”, odnosno ovo preduzeće dobiće 187 miliona dinara za nabavku 1800 tona mazuta.

Predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić je objasnio da je  na prethodnoj sednici Skupštine grada Niša doneta odluka kojom se dozvoljava povećanje osnovnog kapitala Toplane, a na ovoj sednici, nakon usvojenog rebalansa budžeta ta sredstva će i moći da se prenesu Toplani.

Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša

“U ovom preduzeću će sredstva upotrebiti za kupovinu mazuta kao zamenskog energenta. Svi znamo da je osnovni energent koji koristi Toplana gas, ali kao zamenski energent ide mazut, po preporuci resornog ministarstva Vlade Republike Srbije. Toplana će za ovaj novčani iznos kupiti oko 1.800 tona mazuta“, izjavio je predsednik Skupštine Grada Boban Džunić.

Rebalansom budžeta predviđeno je i da se sredstva uplate i JKP “Mediana” na ime duga koje potražuje od Grada.

„Kroz rebalans utvrđujemo i vraćanje 50 miliona JKP „Mediana“, i to na ime duga iz 2015. godine, koji ukupno iznosi oko 100 miliona. Preostali iznos vratićemo u prvoj polovini naredne godine. Ovo radimo zbog likvidnosti našeg tekućeg budžeta i zbog toga što je naš budžet u ovoj godini stabilan“, rekao je Džunić.

On je dodao da je predloženo i plaćanje fakture za 11 mesec za funkcionisanje graskog prevoza u iznosu od 70 miliona dinara.

Odbornik opozicione koalicije „Niš moj Grad“ Miodrag Stanković smatra da je “Gradskoj toplani” trebalo da se pomogne u vidu pozajmice.

Miodrag Stanković, odbornik Skupštine grada Niša

„Smatramo da „Toplani“ može da se da pozajmica, a ne na ovaj način da smenjuje od socijale, zaštite životne sredine, zaštite vazduha, od nečega što treba da bude prioritet ovom gradu. Smanjujemo iznose kada je u pitanju obrazovanje, kako bismo dali Toplani određeni novac i još nekim preduzećima kako bi pokrila gubitke. Pozajmica da, ali ne smanjenje od onih kojima je najpotrebniji“, jasan je Stanković.

Branislav Jovanović gradski odbornik, ispred koalicije „Niš moj grad“, kaže da je ovaj rebalans kako bi se spasila javna preduzeća od gubitaka.

Branislav Jovanović, odbornik koalicije “Niš moj grad”

“Vidite da „Naissus“ ima gubitak od 17 miliona, da se gasi požar u „Mediani“ sa 50 miliona dinara, da se Toplani“ daje koja je ranije uzimala kredit a očigledno više ne može, daje 187 miliona dinara za nabavku mazuta, iako su prešli na gas 95 posto, iako se priča da treba da pređu na bio-masu. Sve je to maglovito i haotično. Znamo da je Gorica izašla iz problema tako što je uzela kredit od 60 miliona, Niš stan je do skoro bio u gubitku, to je slika i prilika naših preduzeća“, smatra Jovanović.

On je zaključio da je muka naterala Grad da pravi rebalans budžeta 15 dana pred Novu godinu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com