Društvo

Gradsko veće usvojilo predlog nove mreže škola u Nišu

Mreža osnovnih škola koju je danas usvojilo niško Gradsko veće predvidja smanjenje broja matičnih osnovnih sa 34 na 29, ali ne predvidja promenu broja isturenih odeljenja tako da bi na području grada Niša radila i dalje 32 isturena odeljenja.

Gradski većnik resorno zadužen za obrazovanje Mirko Zečević izjavio je da je predlog mreže škola uradjen u konsultaciji sa Školskom upravom i Ministarstvom prosvete.

„Od desetak radnih verzija došli smo do nacrta odluke koji predvidja da škola „Branko Radičević“ u Gabrovcu bude pripojena školi „Sreten Mladenović Mika“ u Nišu, škola „Jovan Jovanović Zmaj“ u Malči školi „Vožd Karadjordje“ u Matejevcu, škola „Vojislav Ilić mladji“ u Humu niškoj školi „Ivo Andrić“, škola „Djuro Jakšić“ u Jelašnici školi „Ivan Goran Kovačić“ u Niškoj Banji, a škola „Stevan Sindjelić“ u Kamenici školi „Stefan Nemanja“ u Nišu“, rekao je Zečević.

On je rekao da nova mreža škola predstavlja samo administrativno pripajanje manjih škola većim, po nalogu Ministarstva prosvete.

„Ni jedno odeljenje koje ima djake neće biti ugašeno. Čak smo zadržali odeljenja koja imaju po dvoje učenika, a koja će u narednim godinama imati više djaka. Dobro to što će sa pripajanjem pojedine škole dobiti mogućnost da zaposle stručne saradnike poput psihologa ili pedagoga. Roditelji ne moraju da brinu zbog pripajanja škola, jer će deca i dalje ići u iste škole u koje su do sada išla a oni će moći da u tim školama dobijaju školske potvrde“, kazao je Zečević.

Prema njegovim rečima, predlog mreže osnovnih škola i predškolskih ustanova mora da najpre usvoji Skupština grada Niša, a potom i Ministarstvo prosvete, koje ima mogućnost da odbaci predlog grada i predvidi mrežu škola po svom nahodjenju.

Zečević je rekao da se mreža predškolskih ustanova u Nišu bitnije ne menja, s tim što je omogućeno školi „Carica Jelena“ da od naredne školske godine ima predškolsko obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju.

Sekretar Sekretarijata za obrazovanje Marina Kostić rekla je na sednici Veća da je bilo mnogo želja roditelja oko izrade nove mreže škola i mnogo obaveza koje je grad morao da ispuni, ali da se radna grupa vodila time da se napravi što manje „rezova“ i da se zadrži postojeće stanje.

Na pitanje novinara šta će biti sa zaposlenima koji ostaju bez posla u školama koje gube status matičnih, Kostić je kazala da je to pitanje u nadležnosti Školske uprave. Ona je istakla da se sa novom mrežom škola, ništa ne menja za decu i roditelje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com