Ekonomija

Gradsko veće usvojilo inicijativu za pomoć dužnicima

Gradsko veće usvojilo je juče zaključak kojim se JKP “Objedinjena naplata” predlaže odobravanje povlastica građanima koji imaju zaostale dugove za komunalne usluge, a kojih je u Nišu nešto više od 36.000.

“Objedinjoj naplati” je predloženo da se građanima koji su korisnici usluga Centra za socijalni rad omogućiti plaćanje dugova na neograničen broj rata, s tim što mesečna rata neće biti veća od 500 dinara, a ostalim građanim omogući otplata dugova na period od pet do 10 godina uz otpis kamate.

Predlog je da se građanima koji duguju do 100.000 dinara, a njih je 32.700, omogući plaćanje dugova na pet godina. Građanima koji duguju između 100.000 i 250.000 dinara, a njih je 2.600, bilo bi omogućeno plaćanje dugova na osam godina. Nišlijama čiji su dugovi između 250.000 i 500.000 dinara bio bi ponuđen period otplate od devet godina, dok bi 132 dužnika čiji su dugovi premašili 500.000 dinara, rate mogli da plaćaju punih deset godina. Građanima protiv kojih se vode sudski postupci ili postupci izvršenja, nakon potpisivanja ugovora o reprogramu, postupci pred sudom ili kod izvršitelja bili bi obustavljeni. Troškovi tih postupaka, bili bi uračunati u glavnicu komunalnih dugova.

Građanima koji imaju zaostala dugovanja biće omogućeno da ugovore o reprogramu zaključe od 15. januara do 15. aprila naredne godine. Nišlije duguju komunalnim preduzećima 185 miliona dinara.

Grad Niš od proteklih devet godina tokom decembra pokretao inicijativu za obezbeđivanje reprograma dugova za komunalne usluge, a ovoga puta su pogodnosti koje se nude građanima najveće jer se kamata otpisuje, a rok plaćanja produžava od pet na deset godina.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da grad ima mogućnost da pomogne građanima u otplati komunalnih računa zato što su prihodi grada uvećani i otuda i inicijativa grada za pomoć dužnicima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com