Izbori 2020Politika

Gradski parlament će biti sazvan u narednih dvadesetak dana

Izbori za poslanike i odbornike su završeni. Glasovi su prebrojani i sada sledi dalja procedura koja podrazumeva konstituisanje Republičkog i Gradskog Parlamenta. Koji su zakonski okviri za to govori profesor dr Mile Ilić.

On naglašava da je formiranje Republičke Skupštine i republičke Vlade definisano Ustavom Republike Srbije i predviđeno je da prvu sednicu Narodne skupštine zakazuje predsednik Skupštine iz prethodnog sastava najkasnije 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata.

 

„Konačni rezultati za republički Parlament nisu još objavljeni jer koliko sam video doneta je odluka o ponavljanju izbora na nekim izbornim mestima, tako da treba to sačekati. Kada budu objavljeni konačni rezultati u roku od 30 dana mora da se konstituiše Republička skupština. Posle toga, kada se potvrdi najmanje dve trećine mandata izabranih narodnih poslanika u roku od 90 dana se obrazuje Vlada Republike Srbije. Ukoliko se to ne završi u ovom roku raspušta se Narodna skupština. Naravno, u ovoj političkoj situaciji to nije realno jer najjača politička stranka ima preko 190 poslanika tako da treba očekivati da se ovi rokovi poštuju kako je definisano Ustavom“, kaže dr Mile Ilić.

On objašnjava i šta će se sada, nakon završenih izbora, dešavati na lokalu.

 

„Što se tiče gradske Skupštine danas će biti dodeljeni mandati izabranim odbornicima jer je Gradska izborna komisija objavila konačne izborne rezultate i stvoreni su uslovi za konstituisanje Gradske skupštine. Po Zakonu o lokalnim izborima i Zakonu o lokolnoj samoupravi kao i po Poslovniku o radu Gardske skupštine, definisano je da se ona saziva od strane predsednika iz predhodnog sastava, a u roku od 15 dana od objavljivanja konačnih rezultata“, objašnjava dr Mile Ilić.

Kako je predviđeno da Skupština počne da radi 7 dana od sazivanja može se očekivati da u narednih dvadesetak dana treba da se održi Gradska skupština.

„Na prvoj sednici biće potvrđeni mandati odbornicima. Stvaraju se uslovi i za izbor predsednika i sekretara Skupštine. Njihovim izborom i postavljanjem završava se proces konstituisanja Skupštine i stvaraju se uslovi za izbor gradonačelnika i gradskog veća. Oni mogu da budu izabrani već na prvoj sednici, ali i ne mora da bude tako. I ovde će biti jednostavno jer SNS ima najveći broj odbornika i neće biti problema da se ispoštuju krajnji rokovi, a krajnji rok je da se Skupština obrazuje u roku od dva meseca od objaljivanja konačnih rezultata, a onda u roku od mesec dana da se izabere gradonačelnik i gradskog veća. Mislim da će to u ovim uslovima biti znatno ranije“, zaključuje dr Mile Ilić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com