Ekonomija

Gradska toplana zadovoljna radom u prethodonoj sezoni

Grejna sezona je odavno završena, a nadležni Gradske toplane u Nišu kažu da su zadovoljni radom. Najvažnije je da je postugnut optimalni kvalitet grejanja. Prema rečima direktora JKP “Gradska toplana” Predraga Milačića protekla grejna sezona je bila uspešna, uspšeno je završen postupak pred komisjiom za zaštitu konkurencije uz pozitivno mišljenje državne revizorske institucije.

Foto: V.P.

“Najznačajnije je to što smo postigli optimalni kvalitet grejanja, da smo i pored skoka energenata, gas je za godinu dana poskupeo za 30 procenata, uspeli da zadržimo ukupnu cenu koštanja za grejanje koliko korisnici daju i da je za prosečan stan od 55 kvadrata to nekih 330 dinara više nego u protekloj grejnoj sezoni”, kaže Milačić i dodaje da velikim uspehom smatraju i to što je Toplana u potpunosti sa mazuta prešla na prirodni gas.

On ističe da je Niš jedan od gradova u Srbiji koji ima najniže cene grejanja. U poređenju sa prosečnim računima u Beogradu, recimo, Nišlije su za celu grejnu sezonu za prosečan stan izdvojile 58.568, a Beograđani 79.524 dinara.

“Niš se nalazi među poslednjim gradovima na skali cena za grejanje koje su niže samo u onim opštinama koje za grejanje koriste toplu vodu iz termoelektrana što je u potpunosti razumljivo”, dodao je Miliačić. “Svi ostali su mnogo skuplji sa grejanjem u Nišu”.

Mada je rukovodstvo Gradske toplane zadovoljno poslovanjem u protekloj grejnoj sezoni koju su, kako sami kažu, započeli bez dinara dugovanja prema Jugoros gasu, mesta da se poslovanje poboljša, a sve u interesu građana i cene koju oni plaćaju

“Osnovne aktivnosti na kojima ćemo raditi je konverzija preostalih mazutnih kotlarnica na prirodni gas i neke druge obnovljive izvore energije, razdvajanje velikih i neevikasnih podstanica, povećanje energetske efikasnosti proizvodnog i distributivnog sistema, toplifikacija novih stambenih naselja”, dodaje Predrag Milačić. “Radiće se i na priključenju javnih objekata na daljinsko grejanje, a poebna pažnja biće poklonjena sradnji sa međunarodnim institucijama, razvojnim bankama, donatorima, fondovima, kako bi smo još više unapredili sistem. Svakako da nam je u prvom planu povećanje zadovoljstva korisnika”, naglasio je Milačić.

Milaćić je istako da je potrošnja u nekim stanovima veća zbog loše energetske efikasnosti stambenih objekata.Dodaje da Gradska toplana ima u planu da u saradnji sa gradom i još nekim organizacijama osnuju Fond koji će omogućiti građanima da izvrše izoloaciju stambenih objekata i na taj način povećaju energetsku efikasnost.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com