Ekonomija

Gradska toplana radi na osnivanju fonda za poboljšanje energetske efikasnosti

Niška “Gradska toplana”, zajedno sa Svetskom bankom  i Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, već pola godine radi na pronalaženju mogućnosti za osnivanje fonda kojim bi se poboljšala energetska efikasnost u stambenim zgradama i privatnim kućama. Direktor Toplane Predrag Milačić kaže da ne može precizno da kaže kada će doći do osnivanja fonda, ali da uveliko rade na procenama koliko bi to koštalo i koja bi bila ušteda energije, a samim tim i para za zagrevanje stanova i kuća.

Investicija koja bi obuhvatala postavljanje izolacije, zamenu stolarije, ugradnju individualnih merača potrošnje toplotne energije i termostatskih ventila isplatila bi se za osam godina.

“Građani trenutno imaju mogućnost da koriste komercijalne kredite, ali za njih nema subvencija, a pri tome plaćaju i kamatu tako da je period isplativosti duplo duži”, kaže Milačić i dodaje da po modelu koji bi bio najprihvatljiviji strani fond bi učestvovao sa 25 posto, grad sa 15,  a Toplana sa 10 posto u troškovima.

“Praktično bi stanari platili polovinu troškova i to ne odjednom nego u periodu od sedam, osam godina i to iz ušteda koje bi ostvarili manjim računima za grejanje i struju”, navodi Milačić i dodaje da problem loše energetske efikasnosti pogađa stanare u stambenim zgradama, ali i vlasnike privatnih kuća, pa bi svi oni mogili da koriste ovaj fond.

Osnivanjem ovog fonda praktično bi se ukinula kategorija zaštićenih stanara, odnosno onih čije račune zbog velike neefekisnosti i potrošnje energenata dotira grad.

“Velili broj stambenih zgrada u Nišu sada imaju veliku potrošnju toplotne energije zato što nemaju nikakvu izolaciju i energetskog razreda su “F” ili “G”, dok zakon propisuje da novoizgrađeni stambeni objekti moraju da imaju najmanje “C” energetski razred”, kaže Milačić.

Procene stranih i domaćih energetskih stručnjaka da kod nas zgrade troše 60 odsto više energije nego zgrade iste veličine u Evropi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com