Ekonomija

“Gradska toplana” će subvencionisati korisnike koji žive u energetski neefikasnim objektima

Na poslednjoj sednici Gradskog veća usvojena je preporuka da JKP “Gradska toplana” i ove godine subvencioniše korisnike koji žive u energetski neefikasnim objektima, odnosno one koji imaju specifičnu potrošnju preko 120% gradskog proseka.

Direktor “Gradske toplane” Predrag Milačić naveo je da je ta mera uvedena pre nekoliko godina i da se njome štite korisnici koji žive u energetski neefikasnim objektima, a koji su ajviše na svom budžetu osetili prelazak na tarifni sistem naplate potrošnje za daljinsko grejanje koji je uveden 2013. godine.

“Jednostavno svakog meseca se izmeri potrošnja svih objekata, izračuna se koji je to gradski prosek, tzv. specifična potrošnja po metru kvadratnom, utvrdi se maksimalan iznos 120% od tog podatka i sve preko ove vrednosti se subvencioniše korisnicima”, objašnjava Milačić.

Time, prema njegovim rečima, sprečili su da imaju korisnike koji imaju čak i duplo veću potrošnju od gradskog proseka i to značajno utiče na njihove budžete.

Milačić kaže da će ova mera biti na snazi sve dok se ne reše dve stvari.

“Jedna je dok Gradska toplana ne uspe da završi rekonstrukciju svih veoma, veoma straih podstanica gde ima dosta velikog sekundarnog razvoda i koji unosi neke svoje dodatne gubitke. Mi smo u tom pravcu već više od pola posla završili. Time su neki godišnji iznosi u subvenciji pali na, bez PDV-a, red veličine od 5 miliona dinara godišnje. Druga stvar koju očekujemo je da, naravno u saradnji sa Gradom, a uz pomoć i Republike i međunarodnih investicionih fondova osnujemo fond u Nišu za energetsku efikasnost objekata, kojim bi bilo omogućeno korisnicima da podignu kredite za rekonstrukciju svojih objekata, u smislu zamene stolarije, bolje izolacije, čime bi se spustili minimum u neki energetski razred C, samim tim bi računi pali na ispod prosečne vrednosti u gradu, a kredite bi vraćali iz razlike u potrošnji na mesečnom nivou”, rekao je Milačić.

JKP “Gradska toplana” u Nišu ima 1124 podstanice, od čega 63 imaju veću potrošnju u odnosu na godišnji prosek.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Kada će ta nova sistematizacija radnih mesta u Toplani? Da se isteraju bespotrebne snajke koje ništa ne znaju da rade a svako jutro dolaze u Toplanu i da se poveća broj radnika na terenu koji i izdržavaju ovo parazite po kancelarijama!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com