Društvo

Gradska škola fizike- FIZNIŠ na Prirodno-matematičkom fakultetu

U Nišu je krajem prošle, 2018. godine, počela da radi Gradska škola fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu u kojoj znanje iz fizike stiču učenici srednjih škola, a ideja je potekla od članova Društva fizičira Niš. Škola je odnedavno dobila i podršku grada preko Kancelarije za mlade grada Niša.

“Gradska škola fizike FIZNIŠ je projekat Društva fizičara Niš koje ima sedište na Prirodno-matematičkom fakultetu. FIZNIŠ obuhvata predavanja o aktuelnim naučnim temama na pristupačan način, pripremu učenika za takmičenja kroz izradu zadataka kao i neposredan rad u laboratorijama fizike. Časovi u Školi FIZNIŠ realizuju se u prostorijama Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta”, kaže dr Ljubiša Nešić, profesor na Departmanu za fiziku PMF-a.

U radu škole već učestvuju učenici iz gimnazija „Bora Stanković“, „Svetozar Marković“, „Stevan Sremac“,medicinske škole „Dr Milenko Hadžić“ i elektrotehničke škole „Nikola Tesla“. Aktivnosti škole će biti nastavljene i narednih meseci, a otvorene su i za sve ostale zainteresovane učenike. Učenici se mogu prijaviti na mejl dfn@pmf.ni.ac.rs ili telefon 018 / 274 – 660. Prvi naredni termin škole je 11. maj. Po završetku škole polaznici će dobiti sertifikate o završenom programu, kažu u Društvu fizičara Niš.

“Učenicima se, pored elemenata redovnih školskih sadržaja nudi i dodatno naučno obrazovanje i informacije iz prve ruke o naučnim rezultatima značajnim za svakodnevni život”, kaže dr Ljubiša Nešić.

Foto: V.P.

Učenicima koji učestvuju u radu Gradske škole fizike nude se najsavremeniji uslovi za rad u laboratorijama PMF-a, a sa njima rade profesori sa Departmana za fiziku ovog fakulteta. Dodatni rad za zainteresovane učenike odvijao se i preko škola fizike u organizaciji stručnog društva.

Gradska škola fizike je svoje utemeljenje pronašla pre svega u iskustvu Škole fizike za osnovce koja već godinima radi u gradu, ali i u Odeljenju za učenike sa posebnim sposobnostima za fizuku koje radi u Gimnaziji “Svetozar Marković” u Nišu.

“Aktivnosti fizičara Niša su već duže vreme prepoznatljive u gradu, okrugu, celoj Srbiji pa i šire. Tako je pre 16 godina, na inicijativu sa PMF-a u Nišu i uz razumevanje i podršku gradskih vlasti, osnovano prvo srednjoškolsko odeljenje za učenika sa posebnim sposobnostima za fiziku”, dodaje dr Ljubiša Nešić.

Postojanje i rad ovog odeljenja potvrdili su đaci nagradama na nacionalnim, ali i na svetskim takmičenjima iz fizike sa kojih redovno donose medalje. Gradska škola fizike je samo još jedna mogućnost da mladi orkriju tajne i zanimljivosti iz ove oblasti, a potom i dodatno usavrše svoje znanje koje se nagrađuje medaljama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com