Politika

Gradska organizacija Dveri Niš podržala protest prosvetara protiv nasilja u školama

Gradska organizacija Dveri Niš i narodna poslanica prof. dr Tamara Milenković pružaju punu podršku protestu prosvetnih radnika, a protiv nedopustivog stepena nasilja u školama.

Srpski pokret Dveri smatra da je eskalacija vršnjačkog i nasilja učenika prema prosvetnim radnicima u srpskim školama posledica sloma vrednosti u srpskom društvu kao i endemskog nasilja koje je posledica politički zarobljenih institucija.

„Poplava lažnih diploma i društvenog i ekonomskog napredovanja bez znanja i obrazovanja zahvaljujući isključivo političkoj pripadnosti urušilo je značaj znanja i obrazovanja. Na ponašanje dece i eskalaciju nasilja bez sumnje utiču nasilje prisutno u medijima i rijaliti programi na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, a prepuštenost dece sebi samima i opšti slom moralnih vrednosti doveo je prosvetu u bolesno stanje. Zahtevamo hitno uključenje svih društvenih činilaca kako bi se promenilo ovo patološko stanje u kome se nalazi srpska prosveta. Ovde se ne radi samo o disciplini u školi, prevenciji i kažnjavanju nasilja, već Dveri traže promenu naopake paradigme školstva koja je dovela do erozije srpske prosvete“, navodi se u saopštenju Dveri.

Položaj prosvetnih radnika urušava se već više decenija – njihove zarade su manje od prosečnih, svaka školska godina počinje štrajkom na koji se vlast više i ne obazire, obaveze učitelja i nastavnika su sve veće a njihov autoritet i društveni status postao je minoran, mogućnosti da sankcionišu neznanje ili neprihvatljiva ponašanja na času i u školi gotovo da ne postoje, podsećaju u ovoj partiji.

„Ponavljanje godine za učenike je postalo gotovo nemoguća stvar, a za loše ocene učenika, za njihove izostanke, za povrede discipline u školi, pa i za nasilje, uvek se odgovornim smatraju samo nastavnici, najčešće razredne starešine, dok roditelji očekuju da škola preuzme ne samo obrazovni, već i čitav vaspitni rad sa njihovom decom. Sa druge strane prava učenika postajala su sve veća, a obaveze i odgovornosti učenika smanjene su do apsurda. Ovakav naopak sistem vrednosti i pregaženo dostojanstvo i autoritet prosvetnih radnika doveli su do potpunog urušavanja prosvete i značaja obrazovanja. Đak konačno mora da postane đak, učitelj – učitelj a roditelj – roditelj“, ističu.

Oni smatraju da su prosvetni radnici najveće žrtve ignorantnog odnosa vlasti prema obrazovanju, a time i prema budućnosti Srbije. Najveći udar sloma vrednosti u srpskom društvu doživeli su prosvetni radnici. Zaboravljeno je da u korenu reči „obrazovanje“ stoji reč „obraz“, a da je stid osnovni čuvar moralnog zdravlja jednog društva i jedne nacije.

„Pružajući podršku zahtevima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije da se prosvetnim radnicima dodeli status službenog lica, zahtevamo i uvođenje i primenu drakonskih kazni prema nasilnicima, zahtevamo zabranu korišćenja mobilnih telefona u školi pod pretnjom nastrožijih kazni, zahtevamo da deca konačno uče iz srpskih knjiga srpskih izdavača, i zahtevamo krivične i visoke novčane kazne za roditelje prestupnika i učenika-nasilnika u školama“, zaključila je ova partija u saopštenju dostavljenom medijima.

Dveri Niš zahtevaju i povratak normalnosti u srpsku prosvetu i nultu toleranciju prema nasilju u školama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com