Društvo

Gradska kuća prokišnjava. Uskoro će biti zamenjen krov

Gradska kuća u Nišu dobiće novi krov. Da je zgrada u kojoj je sedište gradonačelnice Niša, koja je proglašena spomeikom kulture, već duže vreme “zrela” za rekonstrukciju, vidi se i golim okom. Krov prokišnjava posle svake velike kiše, a posledica toga je vlaga u uglovima glavnog hola i kancelarija.

Poziv za sanaciju krova raspisala je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, a nabavkom su obuhvaćeni pripremni radovi, tesarski radovi, krovopokrivački radovi, limarski radovi i radovi na staklenom krovu. Rok za podnošenje ponuda je 22. maj u 12 sati.

Foto: V.M.

„Ova zgrada je davno bila spremna za rekonstrukciju, posebno njen krov i ovaj stakleni deo koji prokišnjava. Pogledajte ove zidove u ovom ćošku mislim da to Nišu i Gradskoj kući ne dolikuje. Posebno je sramota kada dođu strane delegacije i vide takvo stanje“, izjavila je Sotirovski i dodala da veliki problem prave i golubovi koji zapušuju oluke i odvodne kanale.

Zgrada je građena sredinom dvadesetih godina prošlog veka za potrebe Narodne banke Srbije i jedna je od najlepših arhitektonskih objekata u Nišu. Projektant zgade bio je beogradski arhitekta Aleksandar Janković, a objekat je projektovan u stilu poznog francuskog neoklasicizma. Poseduje duboki suturen, prostrano prizemlje sa stubovima, brojne prostorije na spratu i potkrovlju.

Foto: V. Milićević

Kako su ranije Niške Vesti pisale, karakteristični su lepo izvedeni biljni ornamenti, timpanoni i prozorski okviri, kao i nizovi stubova, sve u veštačkom kamenu. Kada su 1972. obavljani adaptacioni radovi pred useljenje Predsedništva SO Niša, uklonjena je bogato izvedena ograda od kovanog grožđa, velike vrednosti.

Duži niz godina u ovoj zgradi su se obavljala venčanja, a danas ona služi prevashodno kao kancelarija gradonačelnika Niša.

Objekat, koji je sedište gradonačelnika Niša, zakonom je zaštićen 1986. godine i proglašen je za značajno kulturno dobro.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com