Društvo

Gradonačelnica: Zaštitićemo spomenike video nadzorom

Grad Niš planira da spomenike, koji su sve češće na meti vandala, zaštiti video nadzorom, najavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, a reagovala je na ovaj način nakon što su pre nekoliko dana navijači pre utakmice Radnički – Partizan, naružili  grafitima biletarnicu spomen kompleksa Ćele-kula i plavim sprejem isprskali spomenik sestrama Baković.

Nadležne službe su pokušale da uklone navijačke grafite, što se ispostavilo kao nemoguće pa će se preko njih uraditi mural. Na ovu ideju je došlo  Udruženje Radne akcije Delijski Vis. Mladi aktivisti ovog udruženja su najavili da će na fasadi biletarnice biti naslikan mural sa likom Stevana Sinđelića. Veoma je ružno što se već godinama fasada ruži navijačkim grafitima, zbog turista jer je to ono prvo sa čim se sreću prilikom obilaska spomenika čegarskim junacima, kazala je Sotirovski.

Komentarišući oštećenje obeležja posvećenog  sestrama Baković, objasnila je da Grad ima nameru da sve spomenike zaštiti video nadzorom.

‚‚U saradnji sa  gradskim Savetom za bezbednost grada i policijom, postavićemo kamere ne samo na ulaze i izlaze iz Niša, već ćemo video nadzorom pokriti spomenike ali i zgrade od velikog značaja kao što su Oficirski dom i  Gradska kuća. Kamere će doprineti i podizanju nivoa bezbednosti u gradu ali i sprečiti ovakve ispade‚‚- kazala je Sotirovski.

Ćele-kula je najposećeniji kulturno-istorijski spomenik sagrađen nakon bitke na Čegru 31. maja 1809. godine  kada je izginulo četiri hiljade  srpskih ustanika predvođenih vojvodom Stevanom Sinđelićem. Niški Huršid paša naredio je da se od njihovih lobanja na ulazu u Niš sagradi kula kako bi odvratio Srbe od ponovnog ustanka. U kulu je bilo uzidano 952 lobanje, ali su mnoge srodnici izginulih ratnika odneli i sahranili. Po oslobođenju Niša 1878. godine napravljena je nadstrešnica nad zidom, a 1894. godine i kapela. Danas je u kuli 58 lobanja od kojih se za jednu smatra da pripada Stevanu Sinđeliću.

Foto: V. P.

Spomenik sestrama Baković u Nišu je podignut 1988. godine povodom bratimljenja zagrebačke mesne zajednice nazvane njihovim imenom i niškog Čaira. Međutim, mnoge Nišlije ni dan danas ne znaju mnogo o sestrama herojima.

Foto: B. Lj.

Zagrepčanke Rajka (21) i Zdenka (24) sa bratom Mladenom uključili su se u narodnooslobodilački pokret već od prvih dana okupacije Hrvatske i uspostavljanja NDH. Držali su trafiku, koja je postala okupljalište komunista, u njoj su se ostavljale poruke i dogovarali sastanci aktivista. Preko njih je komunikaciju vodio i Glavni štab Narodno oslobodilačke vojske Hrvatske. Trafika je imala idealnu kamuflažu, pošto je Zdenka vrlo dobro znala nemački, naručivala je nemačku štampu pa je trafika postala okupljalište okupatorskih oficira. Međutim, jedan kurir iz Mesnog komiteta KP Dalmacije je uhvaćen pa je nakon mučenja odao gde je nosio dokumente. U noći 20. decembra 1941. godine , agenti Ravnateljska sigurnosti upali su u stan Bakovićevih i uhapsili obe sestre i brata Mladena. Rajku su pet dana  strašno mučili kako bi izdala saborce, ali uprkos torturi, hrabra devojka nikoga nije odala. Polumrtvu su je doveli u bolnicu gde je umrla .  Na Božično jutro 1941. njena sestra Zdenka iskoristila je nepažnju  čuvara, otrgnula se i bacila sa trećeg sprata sedišta Ustaške nadzorne službe i poginula, mada postoje i indicije da je bačena.   Rajka je za narodnog heroja proglašena 1953. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Чудо да су Загребчанке остале читаве а не “само” офарбане. Како ћете заштитити скрнављење споменика од Вас самих ХИЉАДЕ СПОМЕНИКА УНИШТАВАТЕ НА СТАРОМ НИШКОМ ГРОБЉУ А И ПОНЕКИ НА НОВОМ И СВЕ ТО ПОД ОКРИЉЕМ УРЕЂЕЊА !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com