DruštvoEkonomija

Gradonačelnica se srela sa srpskom zajednicom u Štutgartu. Srbi iz Nemačke zainteresovani za ulaganje u Niš

Investiciona i poslovna konferencija za dijasporu, nakon Ciriha i Beča, organizovana je i u Štutgartu. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, srela se sa srpskom zajednicom u Nemačkoj i potencijalnim ulagačima predstavila sve mogućnosti za ulaganje u Niš i jug Srbije.

Delegacija Grada Niša učestvuje u Štutgartu invensticionoj i poslovnoj konferenciji za dijasporu, koja je nakon Ciriha i Beča organizovana i u ovom nemačkom gradu. Konferencija je organizovana sa ciljem da ubrza proces poslovne saradnje matice i dijaspore, a poseban akcenat bio je na povratku naših iseljenika u Srbiju.

 

Foto: Grad Niš

„Na investiciono poslovnoj konferenciji za dijasporu u Štutgartu razgovarala sam sa ljudima našeg porekla o mogućnostima investiranja u Srbiju, predstavljanju privrednih potencijala i unapređenju poslovne saradnje domaćih i kompanija u dijaspori. Štutgart je glavni i najveći grad pokrajine Baden-Virtemberg, jedne od ekonomski najbogatijih u Nemačkoj i u kojoj živi između 80 i 100 hiljada ljudi iz Srbije, a u gradu sa više od 600.000 stanovnika, brojna je i naša zajednica koja neguje svoje korene.

Dopunsku školu na srpskom jeziku sa 10 nastavnika pohađa oko 900 đaka. U gradu je jedna od najvećih crkava SPC u Nemačkoj, kao i nekoliko desetina udruženja Srba. Štutgart je centar auto-industrije, sa fabrikom Mercedesa koja zapošljava 35 hiljada ljudi. U razgovoru sa našom dijasporom predstavljajući sve prednosti našeg grada, bilo je zainteresovanih za ulaganje u Niš, a posebnu pažnju privukao je naš Naučno-tehnološki park“, istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Foto: Grad Niš

Ona je podsetila da Srbi koji žive u Nemačkoj nisu zaboravili svoju matičnu državu, što govori i činjenica da je tokom poplava u Srbiji 2014. iz te pokrajine stigla pomoć od 2,5 miliona evra.

Foto: Grad Niš

Cilj investicione i poslovne konferencije za dijasporu u Štutgartu, koju u okviru projekta „Povežimo se“ organizuje Privredna komora Srbije je da se dijaspora poveže sa mogućnostima investiranja u Srbiji, da se podrži njeno investiranje, ubrzaju procesi saradnje sa domaćim kompanijama. Privredna komora Srbije razvila je i jedinstvenu digitalnu platformu koja objedinjuje sve informacije o potencijalnim investicijama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Zar nije te sramota kad si videla kako izgleda Stuttgart i pokrajine (uredjena, razvijena i pravna drzava) ? Bio sam u Stuttgartu pre nedelju dana, odusevio sam se skroz jer naselje, gradovi, planine pa sve je uredjeno, svugde drvece. Bukvalno razlika u svemu a da ne pricam za cene, recimo u DM? Velika sramota!!! A ti si ovamo u Nisu pocekla 🌲🌲, svuda je smece, prasine, blato a putevi? Pogotovo za oko sokolovo… A oni nemci, kako sta? Kamera, kazna i parking!!! A da ne pricam kako ispalo renoviranje kod Vojvodina Putnika? Malo sutra da se nasi vrate u Srbiju… Sta moze ponuditi Nemacka a sta Srbija? Jos malo pa i ja odlazim za Nemacku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com