Društvo

Gradonačelnica pozvala Nišlije da prisustvuju obeležavanju “Dana srpskog jedinstva i nacionalne zastave”

Gradonačelnica Dragana Sotirovski pozvala je Nišlije da dođu sutra u 18 sati u Halu Čair kako bi, zajedno sa predsednikom Aleksandorm Vučićem, obeležili Dan srpskog jedinstva i nacionalne zastave i na taj način zahvalili državnom rukovodstvu što ove godine u našem Gradu obeležava centralnu manifestaciju.

Povodom proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, u organizaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u Nišu, na području Niške tvrđave, biće održan taktičko-tehnički zbor, na kojem će Nišlije moći da vide najsavremenije naoružanje i opremu Vojske Srbije.

“Zahvaljujem državi na odluci da skoro 5 miliona evra svih poreskih obaveznika u Srbiji preusmeri na Grad Niš i time podrži Palfinger da otvori fabriku u Nišu”, kazala je ona i dodaje da se očekuje početak rekonstrukcije Učiteljskog doma i početak izgradnje Naučno – tehnološkog parka u drugoj fazi.

Ona podseća i da Nišlije za dvadesetak dana očekuju lepe vesti koje se tiču novih investicija, a koje je predsednik najavio tokom nedavnog boravka u Nišu.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Praznik je simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obeležava Proboj solunskog fronta. Praznuje se od 2020. godine.

Cilj uspostavljanja novog praznika jeste pre svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj ali i jačanje kulta nacionalne zastave.

Iako je u Кraljevini Srbiji, Кraljevini Jugoslaviji, SFR Jugoslaviji, pa i SR Jugoslaviji svojevremeno kult zastave bio na izuzetno visokom nivou, a zastava bila izuzetno poštovana, početkom 21. veka u Srbiji taj kult gotovo da je nestao, a poštovanje zastave i državnih simbola više nije na zavidnom nivou, te se skoro svuda mogu videti zastave u obliku i razmeri koji nisu propisani zakonom. U Srpskoj je situacija u vezi sa poštovanjem i isticanjem zastave mnogo bolja, a cilj jeste da se situacija u Srbiji popravi nabolje po uzoru na Srpsku.

U državama u kojima se obeležava Dan zastave ustaljena je praksa isticanja odgovarajućeg oblika zastave na zgradama državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih službi, ali i na privatnim objektima sa ciljem da se pokaže poštovanje prema zastavi kao jednom od najznačajnijih elemenata državnosti. Zastava se u takvoj prilici postavlja isključivo na mestu predviđenom za njeno isticanje (utori, jarboli, fasadna koplja,…), u skladu sa važećim propisima. U Srbiji u tu svrhu državni organi drže istaknutu Državnu zastavu, pokrajinski i lokalni organi, kao i javne službe (škole, bolnice, javna preduzeća,…)

Narodnu zastavu, koju su dužni da viju svakodnevno, dok građani mogu da biraju da li će na svojim objektima istaći Državnu ili Narodnu zastavu budući da zakon ne definiše koji oblik zastave smeju da ističu fizička lica.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com