Društvo

Gradonačelnica o azilu za pse: Cilj je smanjiti broj pasa na ulicama

Nakon što su meštani sela Duga Poljana u opštini Gadžin Han i članovi udruženja za zaštitu životinja iz Niša protestovali zbog najavljene gradnje regionalnog prihvatilišta, a opozicija pokrenula inicijativu da azil ipak bude na teritoriji Grada, gradonačelnica je kazala da je Udruženjima za zaštitu životinja predložila da sami odaberu lokaciju koja bi bila odgovarajuća, ali, kako kaže, do danas predlog nije stigao.

Podsetimo, meštani Duge Poljanje su istakli da bi se izgradnjom azila za 2.000 pasa ugrozio njihov život, jer selo nema kanalizaciju i nema dovoljno vode, dok su predstavnici udruženja kazali da bi se azilom ugrozila dobrobit pasa jer bi zapravo predstavljao „logor“ za te životnje.

“U dogovoru sa Udruženjima za zaštitu životinja, moja prva inicijativa je bila pre svega da oni pronađu lokaciju koja im odgovara, međutim, do danas nikakav predlog nije stigao. Od nekadašnjeg predloga mojih prethodnika da prihvatilište bude blizu Kazneno popravnog doma se odustalo, jer Ministarstvo pravde nije saglasno sa takvom idejom. Zatim je otpala je i varijanta Svrljiga, iako je Opština Svrljig dala nekadašnju farmu za te namene, ali su Udruženja rekla da im je relativno daleko i da bi verovatno psima bilo teško da prelaze kilometražu od tridesetak kilometara. Onda smo našli neku alternativu da to bude Opština Gadžin Han, sa kojom Niš ima već saradnju preko ZOO higijene koje podržava Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, za koje se već troše sredstva. Ono što je najvažnije, nama jeste cilj da smanjimo broj pasa na ulici”, objašnjava gradonačelnica.

Gradonačelnica kaže da to nije nikakav logor za pse, niti da se radi o brojci od 2.000 jedinki na jednom mestu.

“Kada sam pitala da li možemo kao gradska vlast da uđemo u bilo koje divlje prihvatilište, nikada nam niko nije dozvolio da vidimo kako žive ti psi, a kada govorite o standardima Evropske unije, kad kažete da će psi imati lekarski nadzor i 24 sata biti siti, onda kažu da je logor za pse. Nama je istovremeno bitno da se broj jedinki pasa na ulicama grada smanji, zato što se stalno pojavljuju novi zahtevi za isplatu odšteta zbog ujeda pasa. Ko ujeda ako ne psi sa ulice, mada često pitam koja je razlika između ujeda psa na ulici i kućnog ljubimca. Sto miliona godišnje odlazi u nepovrat”, dodaje ona.

Ističe da gotovo da nema države u Evropskoj uniji  koja nema prihvatilište za pse.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Проблем паса на улици се решава поштовањем закона..
    Дакле, запослите беспослене комуналне полицајце, нека обиђу домаћинства на територији града, провере чипове и да ли је животиња стерилисана (чиме ће да спрече неконтролисано коћење и одбачена легла)..
    Нека напишу казну газдама (махом нестерилисаних) самошетача који су криви за нова легла..
    Нека дебело казне котитеље који немају регистровану одгајивачницу..
    Нека провере лажне уједе и потраже сведоке..најчешће су уједени они који су штапом физички насрнули на псе..уз преваранте, то је вероватно 90% случајева које град финансира..
    Нека шинтери крену да хватају нестерилисане луталице окупљене у (често агресивне) чопоре..који су најчешће агресивни због злостављања које као мали доживе од људи..уместо што испуњавају дневну обавезу хватањем 30ак истих паса све у круг..
    И, ето Вама госпођо решења проблема! Ето Вама прилива лове у буџет уместо да га празните..
    На који начин је азил у недођији без воде, струје и канализације боље решење? Сем ако сте већ направили дил за тих 11 хектара шуме..
    И још нешто..шта мислите да урадите са свим тим дивљим свињама које у тој шуми живе? Планирате ли да по граду уместо паса почну да шетају дивљи вепрови као ”мање” агресивни?

  2. Problem napuštenih životinja ne može se rešiti izgradnjom regionalnog prihvatilišta. Problem se rešava doslednim i kontinuiranim sprovodjenjem odredjenih mera od kojih je jedna od mera smeštanje pasa u prihvatilište malog kapaciteta u blizini JLS kojoj pripada. Prihvatilište opisano u tekstu neće rešiti problem, ali će predstavljati svojevrsnu obmanu javnosti – da se problem rešava, jer će odjednom biti uklonjeni psi sa ulica. S obzirom da se ostale mere ne sprovode psi će se u kratkom roku ponovo pojaviti na ulicama. U prihvatilištu velikog kapaciteta ne može se obezbediti zdravlje i dobrobiti životinja, i ono će se vrlo brzo pretvoriti u mesto bolesti i smrti. Problem napuštenih životinja se rešava sprovodjenjem postojeće zakonske regulative – Zakon o veterinarstvu, Zakon o dobrobiti životinja, Pravilnici i Odluke koji iz njih proizlaze, Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih životinja, primena kaznenih odredbi, a naročito donošenjem mera stimulacije odgovornog vlasništva i destimulacije neodgovornog vlasništva, posebno uvodjenjem ilegalnih odgajivačnica u legalne tokove jer su one jedan od izvora napuštenih životinja. Kada se nabrojane mere budu sprovodila broj pasa na ulicama će se spontano smanjiti. Sprovodjenje ovih mera je u rukama nadležnih institucija jer one imaju ovlašćenje za to.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com