Društvo

Gradonačelnica Niša u Skoplju: unapređenje međuregionalne saradnje

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov razgovarali su u Skoplju o saradnji dva grada koji povezuje južni krak Koridora 10, saradnji dve privredne komore i dugogodišnjoj međuregionalnoj saradnji koju, prema ocenama dva gradonačelnika, treba pojačati.

U prisustvu gradonačelnice Sotirovski, niška gradska opština Palilula i opština Aerodrom u Skoplju potpisale su Sporazum o saradnji. Predsednik gradske opštine Palilula Bratislav Vučković i gradonačelnik opštine Aerodrom Zlatko Marin istakli su važnost saradnje pred predpristupnim fondovima EU posebno u oblasti zaštite životne sredine, sporta i kulturnog stvaralaštva.

U razgovoru gradonačelnice Sotirovski i gradonačelnika Šilegova istaknuto je koliko građani Severne Makedonije imaju reči hvale za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i koliko su zahvalni na pomoći naše zemlje u pandemiji.

Oni podržavaju, kako smo čuli, predlog predsednika Vlade Severne Makedonije Zorana Zaeva da naši građani u letnjoj sezoni ne plaćaju putarinu kroz tu zemlju.

Upoznali smo srpsku zajednicu u Skoplju i dogovorili se o njihovom povezivanju i saradnji sa makedonskom zajednicom u Nišu.

Srpski jezik se neguje, u nekim školama se i uči, ima onih Srba koji rade u državnim institucijama i lokalnoj vlasti.

Niš će u drugoj polovini godine poslati i prvi kontigent knjiga za našu dijasporu u Severnoj Makedoniji.

Gradonačelnica Niša i gradonačelnik Skoplja predložiće da uz učešće delegacije Sofije u drugoj polovini ove godine bude održan zajednički, trilateralni sastanak o međuregionalnoj i prekograničnoj saradnji.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com