Obrazovanje

Građevinska škola “Neimar” dobila najsavremeniju opremu

U dvorištu Građevinske škole „Neimar“ održana je prezentacija najsavremenije opreme za geodeziju, satelitskog prijemnika GPS-a za satelitsko pozicioniranje. Oprema je donacija Fondacije Ana i Vlade Divac i biće od posebnog značaja za rad sa učenicima koji su do sada sa ovakvom ili sličnom opremom mogli da se sreću samo na praksi u nekom preduzeću.

„Instrument koji smo dobili poboljšaće nastavu u više pogleda.On se uveliko koristi u praksi, u geodetskoj struci, a sada je na raspolaganju i našim učenicima. Radi se o instrumentu koji omogućava satelitsko pozicioniranje. Na osnovu prijema određenih signala iz satelita mogu da se obeleže određene tačke na terenu sa velikom preciznošću koja je važna za inženjerske radove. Gde god je otvoreno nebo možemo da primimo signale sa satelita i izmerimo sve preciznošću koja se od nas zahteva. Određujemo koordinate tačaka i na osnovu njih se kasnije izrađuju planovi, skice i projekti. Mi smo spona izmežu nečije zamisli i realnosti“, objašnjava Miloš Đoroć, profesor geodeske grupe predmeta u Građevinskoj školi „Neimar“.

Prezadovoljni su i đaci ove škole. Sa velikim interesovanjem pretili su prezentaciju rada instrumenta, ali sudeći po njihovoj reakciji neće biti problema u njegovom korišćenju jer su spremni da se uhvate u koštac sa najsavremenijom tehnologijom.

„Do sada smo radili sa instrumentima starije generacije a sa novom opremom se upoznavali ili u firmama gde smo imali praksu ili kod nekih mentora. Sada se ta situacija menja i dosta toga možemo sa novom opremom da naučimo i u školi“, kaže Lazar Stanković, učenik na smeru za geodetske tehničare.

Sličnog je mišljenja i njegov drug Veljko Radojević.

„Sa ovom opremom se upoznao na praksi, ali sada me raduje da ovakav instrument sada ima i škola. Sam instrument se dosta koristi u praksi i dobro je da rad na ovom instrumentu učenici savladaju dok su u školi“, kaže Veljko.

Direktor škole Sreten Vasić ističe da Građevinska škola „Neimar“ na ovaj način nastavlja da ulaže u osavremenjavanje nastave kako bi učenici dobili ono najbolje u školi.

„Savremena oprema je jako važna za učenike na smeru za geodetske tehničare kao i na drugim smerovima. Važno je da se učenici upoznaju sa savremenom opremom još dok su u školskim klupama, a kasnije svoje znanje primene na radnom mestu bez da se dodatno obrazju“, ističe direktor škole Sreten Vasić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com