Društvo

Građani svojim telima sprečili uklanjanje parking rampe. Iz grada poručuju: Rampa će biti uklonjena, ako ne danas, onda sutra!

Stanari zgrada koje se nalaze u ulicama Svetozara Markovića 1 i Sinđelićev Trg 18, svojim telima su odbranili danas uklanjanje rampe za parking, koja je obezbeđivala nesmetano parkiranje njihovih autombila ispred svog stambenog prostora. Građani tvrde da zemljište pripada zgradama, jer su od samog početka useljenja u stanove, davne 1974. godine dobili i parking mesto, što im i piše u Ugovorima. Sa druge strane iz Grada poručuju da se radi o gradsko građevinskom zemljištu, da je rampa postavljena bez građevinske dozvole i da će svakako biti uklonjena, a parking prostor otvoren za nesmetano parkiranje svih automobila.

 

Borba je krenula, prema rečima stanara, kada je centar grada postao prebukiran automobilima pa se javio i problem oko parkiranja. Dodaju da imaju papire za legalno postavljanje rampe. Najpre su imali mehaničku, a onda im je tadašnji gradonačelnik Niša preko Parking servisa poklonio električnu.

“Mi smo ovde postavili rampu na osnovu naloga Uprave za komunalne delatnosti iz 2009. godine. Kada se gradio parking na Sinđelićevom trgu u znak dobre volje Grad nam je donirao električnu rampu. Oni su je juče odneli, ali su ostali stubići od stare rampe. Doneli su rešenje o uklanjanju rampe, na koje smo mi izjavili žalbu, odgovor još uvek nije stigao”, rekao je Niškim Vestima upravnik zgrade Zoran Ilić, koji je pravnik po struci.

“Mi smo ustupili parking mesta ispred zgrade Sinđelićev trg 18 kada se gradila garaža. Pristali smo na kompromis, a onda je stiglo rešenje o rušenju parking rampe, sa obrazloženjem da se radi o gradsko-građevinskom zemljištu i da oni mogu sa njim da raspolažu kako žele.  Mi smo predali papire Republičkom geodetskom zavodu za regulisanje statusa dvorišta”, kaže stanarka Ružica Milošević.

Došli su iznenada, stanari su se skupili – složni u nameri da neće dati ni pedalj zemljišta. Parking koriste stanovnici 160 stanova koji strahuju da neće imati gde da parkiraju svoja vozila. Tvrde, da su se odrekli svojih parking mesta u korist garaže i smatraju da su izigrani. Sve vreme su bili u obavezi da plaćaju troškove parkirališta i imaju pravo na jednoj tridesetini dela zemljišta ispred zgrada.

Vukman Krivokuća

“Ovo je ilustracija bahatosti i sile da je nekom od gradskih čelnika palo napamet da uzurpira prostor koji pripada građanima zgrade Svetozara Markovića 1 i Sinđelićev Trg 18. U ovom dvorištu su stasale generacije profesora, doktora, naučnika, i veliki broj uglednih ljudi. Sada, odjednom i Komunalna milicija i policija podržava jedno krivično delo uklanjanja rampe koja je izgrađena sredstvima stanara zgrade. Ne vredi gospodinu Aleksandru Vučiću što radi 25 sati kada zlonamerni i oni koji mu podmeću klinove, mogu da učine da ostane bez par hiljada glasova, koliko ima stanara i građana u ovom delu Niša”, kazao je Vukman Krivokuća jedan od stanovnika ovog dela grada.

Iz Grada poručuju: Rampa će biti uklonjena!

Marina Živulović, pomoćnik gradonačelnika za građevinarstvo kaže da je elektronsku rampu uklonilo JP Parking servis jer je ona svojevremeno data građanima na revers na korišćenje. Ističe da će i stubići biti ukonjeni jer je reč o gradsko-građevinskom zemljištu i niko nema pravo da uzurpira prostor.

Marina Živulović, pomoćnik gradonačelnika za građevinarstvo

“Grupa građana se sa više dopisa obratila Gradu da ima problem sa parkiranjem u centru grada, a da se parking prostor koji koriste zgrade na Sinđelićevom trgu nalazi pod rampama i biperima, pa je njima onemogućen prilazak i parkiranje. Uprava za građevinarstvo je proverila o čemu se radi i zaključila da je Grad vlasnik 430 kvadratnih metara zemljišta, tako da oni oko svojih zgrada nemaju ni dvorišni prostor. To znači da su oni rampama uzurpirali gradsko zemljište. Zato je doneto rešenje za njihovo uklanjanje. Građevinsku dozvolu stanari ne mogu da dobiju, jer se radi o gradskom zemljištu i ono će sada imati drugu namenu, rekla je Živulović.

Tvrdi da nalog koji imaju stanari o postavljenju rampe, je potpisao Dejan Jovanović, tada vd načelnika Uprave za komunalne delatnosti jer je u toj zgradi živeo neko od prethodnih gradonačelnika Niša.

“Naše rešenje će sigurno u celosti biti realizovano, ili će biti danas ili sutra. Skinuli smo stubiće na drugoj rampi, skinućemo i ove. Stubići ne smeju da budu prepreka za ulaženje i korišćenje tog prostora. Možda ćemo mi taj prostor da damo svima. Ne mogu oni da sprovode vlasništvo nad prostorom nad kojim je grad Niš i da gazduje njima, pod kojim osnovom. Šta to znači da mi ne znamo da gazdujemo svojom imovinom. Ovim smo pokazali da mi umemo da gazdujemo svojom imovinom. Ako ne uvedemo red u ovom gradu i parkiranje, šta smo onda uradili. Nekima ne odgovara red, šta to znači, trebamo da živimo u haosu i neredu, to neće da se desi, ja vam to kao pomoćnik gradonačelnika za građevinarstvo obećavam”, kategorična je Živulović.

zgI za Grad, ali i za stanare problem su i kontejneri. Stanari kažu da su više puta tražili da se postave podzemni kontejneri, jer kažu da u dvorištu zgrade nemaju mesta za njih, dok Živulović ističe da oni moraju da stoje u smećarama, a ne na trotoaru, ispred Uprave za građevinarstvo.

“Oni su kontejnere koji treba da stoje u njihovim smećarama izbacili na trotoar, preko puta zgrade Uprave za građevinarstvo, gde dolaze Romi i skupljaju se životinje i razvuku te kese sa hranom, tako da stvaramo u situaciji kovida uslove za još veću zarazu, da ne pričam o mušicama koje su stalno prisutne u Upravi za građevinarstvo. Te kante su tri puta vraćali na trotoar iako tu ne mogu da stoje jer ugrožavaju pešake”, kaže Marina Živulović i dodaje da je još jedan od razloga zašto rampa mora da se ukloni, kako bi vozila za odvoz smeća, ali i hitna pomoć imala nesmetan prilaz.

I jedni i dugi su istrajni u svojoj nameri. Grad da sruši stubiće za parking rampu, a građani da to spreče. Epilog će kažu stanari tražiti kod nadležnih organa, a dok odgovor ne stigne pitaju se ko će biti odgovaran za saobraćajni haos koji će nastati u tom delu grada. Sa druge strane Grad tvrdi da na taj način uvodi komunalni red. Ko je u pravu, videće se već za nekoliko dana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Госпоџи помоћници сметају Роми?!?! Молим надлежне институције и све НВО које се баве Ромима са се ПОД ХИТНО огласе поводом ове расистичке и шовинистичке изјаве дотичне!
    Њој очигледно није место на државним јаслама и државном радном месту када даје овакве изјаве јавно о Ромима- и то у званичном својству и функцији!!!

  2. Nijeedna zgrada ranije sagradjena(ne pisem o privatnim investitorima) nema vlasnistvo nad zemljisnom povrsinom, cim iskorac i stanari van njenih gabarita. UTUVITE TO SEBI. NIKO VAM NIJE DAO ZAKONSKI TO.
    Ovoga puta je Grad APSOLUTNO U PRAVU.
    Bivsi inspektor u gradskoj upravi..

  3. Лола, џаба си ти инспектор и то бивши кад немаш појма шта стоји у уговорима који су станари кад су куповали склапали. Ако стоји у уговору да имају право на то земљиште онда и имају, не може сад пуј пике не важи онда од правне државе нема ни речи. Ово је крајње недопустиво, јер град је не сећам се тачно које године после 2000 одузео сво земљише око зграда и направио хаос дозволивши да се граде зградице које не би смеле ту да се граде тик на 2-3 метра од тренутне зграде и сл. То је све било бесправно и бахато и сад се позивају на противзаконску активност која је спроведена као законса сада, а ако је у основу проивзаконска онда повлачи све акције након ње као противзаконске и крај. Боље да не причам какви сте ви инспектори, продане душе, знам вас скоро све какви сте. Боље једи сендвич и ћути.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com