Društvo

Gradjani protestovali ispred Gradske kuće, traže ukidanje “Oka sokolovog”

Nišlije koje se protive radu sistema za kontrolu zaustavljanja i parkiranja „Oko sokolovo“ protestovale su večeras ispred Gradske kuće i zatražile da se dva vozila sa tim sistemom ne koriste za kontrolu dok se ne obezbedi dovoljno parking mesta.

Gradjani su podsetili da u Nišu ima svega 3.500 parking mesta, a 80.000 registrovanih automobila.

Medju stotinak učesnika protesta nalazili su se uglavnom oni koji su već dobili kazne za nepropisno parkiranje, a medju njima je bilo i onih koje je „Oko sokolovo“ usnimilo više od 10 puta.

Nišlija Stevan Žunić je rekao da je za manje od mesec dana dobio 13 kazni za parkiranje ispred kuće.

On je kazao da svakog meseca „Parking servisu“ plaća za reonski parking 600 dinara, ali kada su zauzeta sva mesta obeležena belom bojom parkira se ispred kuće.

„Prva kazna mi je napisana 13. septembra, a obaveštenje o tome mi je stiglo 6. oktobra. Oni su taj period iskoristili da mi napišu 13 kazni. Stornirali su mi dve kazne, ali opet moraću da platim jedan kazni po 2.500 dinara. Što je mnogo, mnogo je“, izjavio je Žunić.

Ne znam šta ću dalje, dodao je on, ali ću svakako platiti kazne jer se protiv „ove države“ ne mNišl

Nišlijka Anita Manić je istakla da je promet radnji u najužem centru Niša smanjen najmanje za petinu od kako je na ulicama „Oko sokolovo”.

„Ljudi ne mogu kao ranije da zastanu za čas da bi kupili hranu ili namirnice. Moraju da se parkiraju i plate parking kartu, a parkinga nema, ali i nikome se ne isplati da za to što su stali na pet minuta plate parkiranje 60 minuta“, naglasila je Manić.

Radmila Arandjelović rekla je da živi u Hajduk Veljkovoj oko 40 godina i plaća mesečnu nadoknadu za parkiranje, a parkinga nema, pošto je u celoj ulici samo 15 mesta za parkiranje.

„Mogli smo ranije duž ulice da parkiramo, ali sada je to zabranjeno. Stižu nam kazne 5.000 dinara, a u „Parking servisu“ kažut da to nije njihov problem. Kome da se obratimo za pomoć“, izjavila je Arandjelović.

Ona je dodala da niko ne beži od toga da plati parkiranje, ali da ima parking mesta, a pošto ih nema jedino rešenje je da se ukine „Oko sokolovo“.

Gradjani su istakli da im problem predstavlja i to što nakon parkiranja na obeleženom mestu nemaju ni dva minuta vremena za plaćanje parkinga, pošto se beleži svaki sekund neplaćenog parkinga.

„Kad izadjete iz kola potrebna su Vam barem dva minuta da bi videli koja je zona u pitanju i na koji broj da pošaljete poruku. Medjutim, ukoliko za to vreme prodje „Oko sokolovo“ odmah vam sledi kazna. Ovo je težak lopovluk“, rekao je jedan od učesnika protesta.

Okupljeni gradjani su istakli da postoje brojni komunalni problemi u Nišu koji se godinama ne rešavaju, jer navodno nema para za to, a kupljena su dva vozila „Oko sokolovo“ za preko devet miliona dinara.

Gradjani su najavili novi protest protiv „Oko sokolovog“ za sutra u 18,00 časova, takodje ispred Gradske kuće.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

7 Komentara

  1. Postoji li neki parking u Nišu, da nisu bili organizovani protesti prilikom njegove izgradnje? Izguglujte, naćitete tragove protesta i za onaj kod pozoriša, i za Dom Zdravlja i konačno ovog kod Sveti Save škole.
    Mi smo narod koji ne zna šta hoće a šta neće. Ali jedno je sigurno. Oko Sokolovo je doneo više dobrog nego lošeg.

    1. Ja,govorite u svoje ime.Znam sta hocu.Zidaju se zgrade bez odgovarajuce infrastrukture. Svuda gde vide slobodno mesto,zelenu povrsinu ili parking nice zgrada.Zato nema parking mesta.

    2. Ako je tebi donelo dobro nešto što je loše, onda nemam reči. Mi nismo više grad sa dva zaprežna vozila i tri automobila. Niš postaje jedan od opterećenijih gradova što se tiče saobraćaja. A ulice i parkinzi iz 70tih godina prošlog veka. Koristite mozak ljudi, a ne samo da kažete nešto! Pogledajte samo onu sramotu u novom delu Somborske. Nije mi jasno ko im je samo dozvolio da izgrade ono ruglo.

  2. I u Beogradu su se bunili ali onako, tiho bez velikih protesta. Nisu sprečili oko sokolovo, ali ne vidim ni da radi nešto, parkira ko gde hoće, na trotoaru na šinama, na pešaćkim kaznu još niko nije dobio. Izgleda je to stvar vremena, na počektu se zalaufao a posle nikom ništa.

  3. У животу је све ствар културе !
    У овом случају је ствар саобраћајне културе у граду !
    Ово је град где важе одређена правила ово није ливада !
    Привикните се на правила пошто сте променили средину

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com