Društvo

Gradjani ponovo protestovali protiv najavljenog rušenja mosta na Nišavi

Građani Niša koji se protive rušenju mosta na Nišavi u naselju Donja Vrežina okupili su se danas i zatražili da most bude obnovljen ili pored njega izgrađen novi.

Odbornik u Gradskoj opštini Pantelej Slaviša Dinić, na čiju inicijativu je protest organizovao, najavio je formiranje odbora koji će se u ime svih građana boriti da i dalje imaju preko potreban most.

Dinić je najavio da će se obratiti za pomoć rukovodstva države, a svakako će zatražiti i od gradske vlasti da uvaži njihov zahtev.

“Naš sledeći skup biće u drugoj polovini maja i tada ćemo vas izvestiti da li smo “džaba krečili, ili smo nešto izlečili””, rekao je Dinić.

On je podsetio da je problem dugogodišnji jer je most zatvoren za saobraćaj još marta 2019. godine.

“Tome je prethodila nebriga i neodržavanje. Najpre je cele 2015. godine stajao nanos ispod mosta koji je praktično potkopavao postojeće stubove. Isto to se ponovilo i 2018. godine i onda je most zatvoren za saobraćaj 2019. godine”, izjavio je Dinić.

Prema njegovim rečima, od tada do danas osim konfuznih i kontradiktornih izjava predstavnika grada, apsolutno ništa se nije desilo, a most je neophodan građanima.

“Donja Vrežina broji skoro 10.000 stanovnika, imamo sa ove strane vojni bazen i izletište, a imamo i jedno veliko groblje. Svakodnevno veliki broj građana pređe sa jedne na drugu obalu Nišave”, istakao je Dinić.

On je naglasio da je saobraćajnica na koju su sada upućeni građani da bi došli do centra grada i škole nebezbedna, bez trotoara i pešačkih prelaza.

“Most mora da bude prioritet. Imamo Građevinski fakultet, imamo ljude koji mogu da pomognu, da daju idejno rešenje i projekat mosta, ali i projekat za uređenje obale Nišave”, rekao je Dinić.

Prema njegovim rečima, “Srbijavode” su do sada uvek korektno odgovarale na pitanja građana i u njima niko ne vidi prepreku da most na lokaciji na kojoj je sada i dalje postoji.

“Prema nezvaničnim informacijama ministarstvo je htelo da finansira izgradnju ovog mosta, ali su gradski prioriteti sa akva parkom poremetili te planove. Novcem koji će biti uložen u akva park moglo bi da se izgradi pet do deset mostova”, izjavio je Dinić.

Okupljeni građani istakli su da im je most potreban i da im to što je zatvoren za saobraćaj značajno “komplikuje život”, a kada bi bio srušen, to bi im stvorilo još veći problem.

Nišlija Dragan Antić rekao je da ne razume nameru grada da sruši most koji koristi veliki broj građana.

“Most je potreban svima. Plan je bio da se poveže sa Bulevarom Cara Konstantina i tako rastereti Bulevar Nemanjića. Odbranili smo ga tokom bombardovanja, a sada bi ovi da ga sruše. To je sramota”, rekao je Antić.

On je kazao da ukoliko grad ne može da napravi nešto, ne mora da sruši nešto što postoji.
Vladanka Antić istakla je da stručnjaci treba da kažu da li most treba da se popravi ili ruši, ali nikako ne treba da se sruši dok se ne napravi novi.

“Most je svima neophodan. Značajno nam je skraćivao put. Od kako je zatvoren moramo mnogo da kružimo kolima”, rekla je Antić.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je nedavno da je grad nameravao da angažđuje stručnjake Građevinskog fakulteta i rekonstruiše most, ali da su “Srbijavode” protiv tog rešenja i zahtevaju rušenje.

Građani Niša koji se protive rušenju mosta protestovali su i decembra prošle godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com