Društvo

Građani Palilule pokrenuli inicijativu za uređenje Starog groblja

Udruženje za obnovu i očuvanje Starog niškog groblja pokrenulo je incijativu za uređenje ovog kompleksa koji predstavlja kulturno dobro Niša i nalazi se pod zaštitom države. Prvu u nizu akcija uređenja biće organizovana u utorak, 11. juna od 7 sati. Počeće sa sređivanjem staza kako bi svaki od spomenika koji se tamo nalazi postao pristupačan za posetioce, a povod za prvu prolećnu akciju su Duhovske zadušnice koje se padaju u subotu koja dolazi.

„Ovom prilikom pozivamo sve Palilulce ali i ostale građane Niša da nam se pridruže u akciji rasčišćavanja Starog niškog groblje koje u pojedinim delovima predstavlja pravo ruglo Niša“, kaže Hristina Tošić, potpredsednik Izvršnog odbora ovog Udruženja. „Ovo je jedan dan prolećne akcije i želimo da za Duhovske zadušnice obezbedimo prilaz svim grobnim mestima svim građanima. Sređivanje Starog groblja neće ostati samo na ovom jedinom danu. Želimo kontinuirano da održavamo ovaj kompleks i da se svi nadgrobni spomenici i nadgrobne ploče vrate u prvobitno stanje. Da se urede glavne i prilazne staze, da se obezbedi video nadzor i da ovaj kompleks našeg kulturnog i istorijskog dobra bude na ponos našeg grada i naših građana“.

Prema rečima Hristine Tošić, „Zelenilo“ iz „Mediane“ radi u na njegovom sređivanju i kontinuiranom održavanju od prošle godine u granicama svojih mogućnosti, ali su građani shvatili da ovo preduzeće ne može samo i da građani moraju da pomognu.

„Kao Udruženje građana i kao građami želimo da prikupimo i donacije i da na taj način održavamo Staro groblje svake godine kako bi naša deca znala ko tu počiva. Tu su naši sugrađani koji su dali veliki doprinos razvoju grada, stare Nišlije, donatori, oslobodioci našeg grada. Ako sve to bude uništeno naša deca neće znati gde su im koreni, ali i grad će „izgubiti“ deo svoje istorije“.

Celoj priči se priključila i Srpska pravoslavna crkva. U Udruženju planiraju i da od zgrade kapele naprave jednu malu crkvu i kada se sve bude uredilo da se godišnje održava pomen svim pokojnim Nišlijama koji počivaju na Starom groblju.

Foto: V.P.

Prva sahrana na Starom groblju u Nišu datira još iz 18.veka. Od oko 3000 današnjih nadgrobnih spomenika mnogi imaju kulturno-istorijsku vrednost kao autentična svedočanstva o ličnostima i događajima, zbog čega su stavljeni pod zaštitu države 1983.godine.

„Na Starom groblju počivaju mošti mnogih znamenitih ličnosti Niša“, kaže Hristina Tošić.

Oni su učestvovali u oslobađanju Niša od Turaka i drugih osvajača i kasnije rukovodili razvojem grada. Neki od njih su Nikola-Kole Rašić, Stanko Vlasotinčanin, Anastasije Petrović- Učitelj Tasa, Todor Milovanović, Nestor Žučni, pukovnik Milovan Nedić, Pavle Stojković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com