Društvo

Građani odneli kamene blokove pale sa Niške tvrđave

Grad Niš će po hitnom postupku sanirati oštećenja na bedemu niške Tvrdjave, ali će za sanaciju morati da naruči nove blokove, pošto su one koji su pali sa bedema odneli “savesni” gradjani, izjavila je danas gradski većnik Adriana Anastasov.

 

“Apelujem na savest gradjana, da, kada se ovako nešto desi, pomognu, a ne da odmognu. Radi se o specifičnom kamenu koji mora da se naruči, kojeg nema u Nišu, a to će grad dodatno da košta”, izjavila je Anastasov na konferenciji za medije u Gradskoj kući.

Foto: B.LJ.

Ona je kazala da je gradjevinska inspekcija zabranila pristup delu zidina koje su oštećene, a grad je preduzeo sve neophodne mere kako bi šteta što pre bila sanirana.

“Zavod za zaštitu spomenika kulture nije tražio od grada uklanjanje oštećenja na bedemu tvrdjave, ali je grad od te ustanove tražio i dobio dopise sa tačnim opisom radova koje je potrebno obaviti da bi se sanirala šteta koja je nastala na bedemu”, izjavila je Anastasov.

Foto: B.LJ.

Prema njenim rečima, Javno komunalno preduzeće “Mediana” će po uputstvima Zavoda ukloniti kompletno rastinje sa svih delova bedema tvrdjave.

“Od Zavoda za zaštitu spomenika kulture tražićemo na nedeljnom i mesečnom nivou obaveštenja o stanju spomenika kulture u Nišu i potrebama za hitnom sanacijom i restauraciji, kako se ništa slično ne bi desilo kao sa tvrdjavom”, istakla je Anastasov.

Za sanaciju oštećenja, dodala je, biće izdvojena sredstva Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte, po predračunu koji je uradio Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com