Društvo

Gradjani Niša protestovali i tražili izmenu zakona

Oko 300 gradjana Niša učestvovalo je danas u protestu i protestnoj šetnji pod nazivom “NišNaNoge”, a njihov osnovni zahtev bio je izmane zakona i tretiranje saobraćajnih udesa sa srmtnim ishodom kao ubistvo.

Gradjani su se najpre okupili na Sindjelićevom trgu, kod zgrade Osnovnog i Višeg suda u Niša, a potom su u u koloni, noseći tranparent na kojem je pisalo “Promena zakona” krenuli u protestnu šetnju Bulevarom dr Zorana Djindjića.

Protestna šetnja završena je na Bulevaru Medijana na mestu na kojem je 4. januara, “audi” ubio pešake Andreja Prekljušaja (12) i Dejana Ilića (48).

Goran Mladenović, jedan od učesnika protesta rekao je da voziti velikom brzinom i ubiti nekoga ne može da bude saobraćajni prekršaj, već krivično delo sa adekvatnom kaznom.

“Saobraćajnih nesreća je bilo i biće, ali kada neko napravi udes pod dejstvom droge, alkohola ili zbog prebrze vožnje, mora da odgovara za ubistvo”, istakao je Mladenović.

On je naglasio da je veliki problem našeg društva i to što zakoni koji su na snazi nisu isti za sve i ne primenjuju se jednako za sve.

Foto: B.LJ.

Mladenović je nalgasio da veliki broj kazni koje su ovih dana policajci napisali vozačima u Nišu neće ništa suštinski rešiti.

“To što su pisali kazne za prljave tablice i zastarelu prvu pomoć neće rešiti problem. Svake noći na Bulevaru Medijana čujemo vozila koja “arlauču” i prolaze neverovatnom brrzinom. Radar je na Bulevaru Medijana samo od 11 do 14 časova i ta mera je nikakva”, izjavio je Mladenović.

 

Milan Miljković rekao je da su se gradjani okupili kako bi inicirali promenu zakona i tretiranje saobraćajnih nesreća kao krivičnih dela, a ne saobraćajnih prekršaja.

Prema njegovim rečima, niko od gradjana ne učestvuje u protestu iz političkih razloga, već zato da bi se deca mogla da šetaju gradom bez opasnosti da će neko od vozača da ih “pokosi”.

“To što je ovih dana saobraćajna policija kaznila 1.700 naših sugradjana, da li je to kazna za to što smo kao gradjani izašli i zatražili da se nešto promeni u cilju veće bezbednosti naše dece”, istakao je Miljković.

 

Foto: B.LJ.

Na protestu je učestvovala i najbliža rodbina i prijetelji studentikinje Jovane Petković (25) iz Vladičinog Hana koja je krajem prošle godine tragično nastradala kada je u njen automobil udario drugi automobil na raskrsnici Bulevara Nemanjića i ulice Pariske komune.

Oni su na protestu nosili veliki transparent sa likom nesrećne devojke i natpisom “Pravda za Jovanu – stop nasilničkoj vožnji”.

Učesnici protesta najavili su da će se ponovo okupiti naredne subote, u 15 časova, na Bulevaru Medijana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Bravo za protestante. Izdržati po ovoj hladnoći je dokaz rešenosti da se Niš oslobodi institucionalne neodgovornosti.

  2. Propao protest. Izgubilo je smisao. A tako je bilo sigurno da ćete STVARNO nešto uspeti.

  3. Organizujte peticiju elektronskom poštom ili slično i da svi drugi zainteresovani iz Srbije potpišu jer je više strašno da ljudi stradaju zbog bahatih koji ne samo da ne trebaju da imaju dozvolu za vožnju već bi trebalo da su iza rešetaka. Podrška za izmenu zakona i pooštravanje sankcija (krivičnih) za ova i slična dela. Ne može Srbija da ima toliko policajaca Koliko ima bahatih koje treba kontrolisati jedino rešenje je drastično pooštravanje sankcija i prekvalifikacija dela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com