Društvo

Građani Niša pokazali humanost – odazvali se pozivu za davanje krvi

U prostorijama Crvenog krsta Niš danas je organizovana druga letnja akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Niš.

Organizator akcije iz Zavoda za transfuziju Igor Perić apelovao je na građane da se i nadalje odazivaju akcijama dobrovoljnog davanja krvi, posebno u letnjim mesecima, kada su zalihe na najnižem nivou.

„Tokom letnjih meseci svake godine imamo mali pad davalaštva zbog godišnjih odmora, ali po dve do tri ekipe su od ponedeljka do petka svakodnevno na terenu na celoj teritoriji juga i jugoistoka Srbije koju niški Zavod pokriva”, rekao je Perić.

Prema njegovim rečima tradicionalno, najveći broj davalaca je u niškom Vodovodu, Kazneno popravnom zavodu, EPS-u i Telekomu.

Rukovodilac programskih aktivnosti Crvenog krsta Niš Mirjana Gocić podseća da je Crveni krst Niš do pre do pet do šest godina bio tokom cele godine mesto davanja krvi, a da se to ove godine obnavlja u letnjim mesecima i da se nada da će se tako nastaviti i naredne godine.

Ona je podsetila da se, u saradnji Crvenog krsta Niš i Zavoda za transfuziju, krv redovno uzima tokom cele godine kroz kontinuirane akcije u svim srednjim školama, fakultetima i radnim organizacijama u Nišu i okolini.

„Pojačan rad naših motivatora na terenu doprineo je da se veliki broj srednjoškolaca i studenata priključi velikoj armiji davalaca krvi“, izjavila je Gocić.

Po novom zakonu, u Republici Srbiji planira se da postoji samo nekoliko centara za prikupljanje krvi – Beograd, Niš, Novi Sad i kasnije Kragujevac. Samo će ti centri prikupljati i obrađivati krv a sve manje službe će samo izdavati krv koju im pošalju ti centri. Niški Zavod za transfuziju krvi pokriva teritoriju sedam okruga.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com