Kultura

Gradiće se Kulturni centar na 15 hiljada kvadrata na Bulevaru Nemanjića

Višenamenski objekat kulture u Nišu gradiće se na 15 hiljada kvadrata, a nalaziće se na uglu Bulevara Nemanjića i Blagoja Parovića. U sklopu ovog objekta predviđeno je pet hiljada kvadrata izložbenog prostora, amfiteatar sa oko 1.800 mesta u gledalištu, veliki parking prostor, hotel, kafići i restorani kao i vidikovac.

Na konkursu za dizajn koji je sproveden u drugoj polovini 2018. godine pristiglo je 10 radova, a stručna komisija se opredelila za rad arhitekte Aleksandra Slavikovića iz Beograda koji je u saradnji sa profesorom Dejanom Miletićem ponudio idejno rešenje za ovaj prostor.

“ Ceo objekat je zamišljen u obliku forme jedne kocke koja bi pratila spoljašne forme i prostore koji se mogu koristiti u toku dana i van radnog vremena samog objekta“, rekao je Slaviković.

Prema njegovim rečima, objekat je zamišljen u duhu modrenog dizajna ali u skladu sa okolinom gde će biti smešten.

“ Predviđen je veliki galerijski prostor, amfiteatar, kafići, kao i hotelski prostor gde će, uglavnom, biti smešteni izvođači“, kazao je Slaviković.

Glavni urbanista Grada Niša, Nikola Lečić , kazao je da je sama lokacija, na uglu Bulevara Nemanjića i Blagoja Parovića, jedna od poslednjih neizgrađenih većih blokova na ovom potezu grada.

„U okviru ovog urbanističkog bloka nalaziće se budući Kulturni centar koji predstavlja, višenamenski objekat za potrebe kulture i drugih kulturnih manifestacija, pored toga u okviru ovog bloka nalaziće se i Delta siti“, rekao je Lečić.

On je dodao, da je u toku prezentovanje prvonagrađenog rada na konkursu, a da nakon toga sledi izrada tehničke dokumentacije.

„Druga faza je imovinska priprema lokacije  koja bi trebalo da bude u vlasništvu grada pre dobijanja građevinske dozvole. Očekujemo do u toku ove godine, te aktivnosti budu završene i da ćemo naredne godine imati spreman projekat da konkurišemo da li kod države, kod nekog drugog fonda, da li će se finasirati delom sredstvima grada to ćemo videti ali mi u ovom trenutku moramo da se usresredimo da najkvalitetnije završimo fazu projektovanja“, kazao je Lečić.

Član komisije Goran Vojvodić rekao je da su se na konkursu prijavili 10 kandidata, a da se prvonagrađeni rad  izdvojio ne samo kvalitetom rešenja nego i  načinom na koji je odrađena tema.

„Gradska galerija bi trebalo biti gradsko jezgro kulture, rešenjem kojim su predviđeni svi sadržaji je vrlo invativno i čini mi se da će biti reperna tačka ne samo za grad Niš već i za Srbiju. Mi smo u Beogradu imali pre par godina, takođe, konkurs za gradsku galeriju ali mi se čini da je rešenje koje je ponuđeno ovde daleko bolje“, rekao je Vojvodić.

 

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kazao je da je izgradnja ovakvog višenamenskog objekta kulture od velikog značaja za razvoj Niša.

„Kultura je prvo mesto gde se ogledaju država i njeno društvo, osećaj kvalitetnog života i visok životni standard ne mere se samo zaradom već i kvalitetom obrazovnih i kulturno umetničkih ustanova u gradu, širinom kulturnih mogućnosti“, rekao je Bulatović.

On je dodao, da su mnogi svetski gradovi izgradili  imidž upravo zahvaljujući nekoj kulturnoj instituciji ili manifestaciji.

„Izgradnjom višenamesnkog objekta kulture želimo da stvorimo kvalitetnije uslove za razvoj i podsticanje, kulturnog i umetničkog stvaralaštva , obezbedimo bolje uslove za dostupnost, kulturnih sadržaja i podstaknemo inovativnost i kreativnost“, kazao je Bulatović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com