Društvo

Gradiće se Čair, socijalni i stanovi za snage bezbednosti

Od  547 miliona, koliko je planirano za Program izgradnje u Nišu u 2018. godini, 59 miliona biće preusmereno sa planiranih na druge objekte. Ova sredstva biće usmerena na projekte koji su  već planirani za realizaciju, ali koji treba da budu završeni u 2018. godini kao što su  stadion Čair, IPA projekti, stambena  socijalna izgradnja.

Od ovih sredstava, 17 miliona je planirano za infrastrukturne radove  na lokaciji Ulice Ivana Milutinoviće i Cumtobela, ali će ova sredstva biti preusmerena na druge investicije koje će se realizovati u ovoj godini, rečeno je danas, između ostalog, na sednici Gradskog veća.

 „Sredstava u iznosu od 10 miliona za projekat u Ulici Ivana Milutinovića,  gde je planirana izgradnja saobraćajnice,  preusmeriće se na druge projekte, a razlog je to je što nije neophodno u ovoj godini ulagati u ovaj projektu s obzirom da se radi o lokaciji koju već duži period ustupamo,  na tržištu je, tražimo novog investitora. Procenjeno je da nije neophodno da  nastavimo izgradnju i da je potrebnije da te pare raspodelimo na druge lokacije. Kod ovog projekta je urađena projektna dokumentacije, ali se u 2018. neće graditi. Izgradnja će se nastaviti  iduće godine, ili kada se pojavi investitor“, kaže Vančo Dimitrov, sekretar Sekretarijata za investicije.

Foto: Niške Vesti; Vančo Dimitrov, sekretar Sekretarijata za investicije.

Sedam miliona koja su bila planirana za projekat Cumtobela takođe će biti preusmerena na druge projekte. Kako je rečeno  planirani radovi su ovde  već završeni,  a po sprovedenim javnim nabavkama  uspelo je da se  uštedi.

Izgradnja stanova za socijalno stanovanje se realizuje sa nadležnim ministarstvima. Gradiće se 70 stanova za izbegla lica na lokaciji Branko Bjegović  i izgradnja počinje septembra.

„Obaveza  Grada Niša  za infrastrukturu planirana za ovu godinu je 13,5 miliona . Grad će to obezbediti  sredstvima koja imam, a deo će biti utrošen za  program za narednu godinu. I ovde se vrši preraspodela pa će se iz ovogodišnjeg budžeta pokriti ovodišnje aktivnosti na tom projektu. Gradnja tih stanova se planira i za narednu godinu“, kazao je Vančo Dimitrov.

Planirana je i izgradnja ambulante u Brzom Brodu, ali će se ona graditi sredstvima Republike , preko nadležnog ministarstva. Tako će  od 20 miliona, koje je Grad planirao za ovu investiciju, 18 miliona  biti preusmerena na druge objekte.

Sredstva će biti preusmerena i na završetak radova na stadionu Čair.

„Tribine su urađene, ali još uvek nije dobijena upotrebna dozvola i moramo da stvorimo preduslove za to.  Širenje izrade projektne dokumentacije za natkrivanje istočne , severne i južne tribine i izrada projektne dokumentacije za zapadnu tribinu . Očekuje se sprovođenje postupka javne nabavke i usaglašavanje dokumentacije sa novim zakonom o planiranju i izgradnji“, ističe Dimitrov.

Sredstva koja su na ovaj način „oslobođena“ biće preusmerene na „IPA programe koji su započeti, a nisu završeni .

Gradsko veće donelo je odluku da oslobodi investitore plaćanje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta za izgradnju stanova za stambene zgrade za kolektivno stanovanje za pripadnike snaga bezbednosti. Investitor je nadležno ministarrstvo, odnosno Republika Srbija ili privredno društvo koje Republika Srbija osnuje ili ustupi mu radove.

„Radi se o prvoj fazi izgradnje ovih stanova na lokaciji preko puta kasarne Stevan Sinđelić, gde se nalazi kompleks od 10 hektara. Vlasnik zemljišta sada je Ministarsvo vojske, koje će deo zemljišta da ustupi gradu za izgradnju Somborskog bulevara. Kad tu lokaciju otvorimo , izgradimo infrastrukturu , dobićemo uređeni deo grada , infrastrukturu, vodu i kanalizaciju „, objasnio je Dimitrov.

„Grad od ministarstva za ustupljenu zemlju dobija 200 miliona dinara, a novac će uložiti u infrastrukturu Somborskog bulevara“.

Još uvek se nije utvrdio datum početka izgradnje 188 stanova  , a očekuje se da bude „ u što skorijem roku“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com