DruštvoEkonomija

Grade se stanovi za izbegla lica. Rok za završetak 75 stanova je do avgusta iduće godine

Gradonačelnik Darko Bulatović obišao je danas gradilište u ulici dr Miloša Đorića u kojoj se grade dve lamele sa 75 stanova namenjenih izbeglicama iz bivših jugoslovenskih republika.

Izgradnju stanova finansira Evropska investiciona banka donacijom od oko milion i pet stotina hiljada eura, uz učešće grada u obezbeđivanju građevinskog zemljišta i uređenje komunalne infrastrukture ukupne vrednosti od oko 50 miliona dinara. Zajedno sa gradonačelnikom i poverenikom za izbeglice Borisom Nuždom, gradilište je obišla i gradska većnica Tijana Đorđević Ilić.

Gradonačelnik Bulatović je rekao da je ovo prva faza, i da će, u narednoj, biti izgrađeno još 140 stanova.

”Sve to od velikog je značaja za grad. Socijalni stanovi su završeni, GSA je raspisala tender za nove tri lamele u ulici Majakovskog, uskoro počinje gradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti, i uz brojne projekte privatnog sektora, možemo da kažemo da se Niš užurbano gradi i razvija”, rekao je Gradonačelnik i naglasio da će, u okviru ovog projekta, biti uređena i saobraćajnica koja vodi prema Podviniku, gde živi veći broj građana koji će, takođe, konačno dobiti svu nedostajuću infrastrukturu.

Poverenik za izbeglice Boris Nužda je rekao da u ovom trenutku u Nišu živi oko 2000 izbeglih lica, koji imaju pravo da konkurišu za otkup, odnosno iznajmljivanje ovih stanova.

“Što se tiče obaveza grada,to je oko 200 i nešto miliona, gde grad ima obavezu da uradi nedostajaću infrastrukturu, saobraćajnice i parterno uređenje u vrednosti od 32 miliona dinara. Grad je u obavezi da izgradi i trafo stanicu u vrednosti od šest miliona, a sama vrednost parcele je 25 miliona dinara, tako da je grad dosta uložio u ovaj projekat. Olakšavajuća okolnost je to što već postoji kanalizaciona mreža”, kaže većnica Tijana Đorđević Ilić. “Očekujemo da izgradnja stanova bude završena 2019.godine kada će biti i useljeni”.

Tijana Đorđević Ilić dodaje da će rokovi biti ispoštovani i 13.avgusta će stanari dobiti ključeve.

“Biće urađeno ukupno 75 stanova od kojih su 60 za otkup i zakup.Prvih šest meseci biće samo zakup stanova, a potom će korisnici odlučiti da li žele stanove da otkupe. Pre ponude za otkup uradiće se procena vrdnosti kvadratnog metra kako bi porodice mogle da odluče da li će i dalje biti samo zakupci ili će kupiti stanove. Preostalih 15 stanova je namenjeno socijalnom stanovanju u zaštićenim uslovima, ingirencija je bila Centra za socijalni rad koji je sproveo sve procedure i korisnici su odabrani, a ko će dobiti stanove korisnici će biti obavešteni posle nove godine”, zaključuje gradska većnica Tijana Đorđević Ilić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com