Ekonomija

Grad ove godine izdvaja 65 miliona dinara za poljoprivredu i ruralni razvoj

Na Gradskom veću grada Niša usvojen je Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i ruralnog razvoja za 2020. godinu, koji obuhvata četiri mere. Iz gradskog budžeta za ovu namenu biće izdvojeno 65 miliona dinara, a sekretar Serketarijata za poljoprivredu Saša Stojiljković rekao je da će od tog iznosa samo jedan milion biti iskorišćen za izmirenje prenetih obaveza.

“Prva je mera direktnih plaćanja. Nju primenjujemo za veštačko osemenjavanje gde dajemo 2.000 dinara po grlu. Druga mera je mera kreditne porške i ona je veoma interesantna za naše proizvođače. Kod poslovnih banaka se uzima kredit, a grad plaća celokupnu kamatu, sve troškove i 40% glavnice. Taj kredit je veoma povoljan i uglavnom se koristi za kupovinu ozbiljnijih stvari, poput traktora. Tako recimo  poljoprivrednik za 20.000 evra kredita na pet godina, vraća po 200 evra mesečno”, izjavio je Stojiljković.

On je dodao da je za poljoprivrednike najinteresantnija mera ruralnog razvoja za koju je predviđeno i najviše novca.

“Najinteresantnija je investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, gde je predviđeno sve ono što naši proizvođači nabavljaju. Od mehanizacije, preko grla stoke do plastenika. Predviđeno je davanje 50% osnovnih, plus 10% za mlađe od 40 godina i za domaćinstva gde su nosioci žene. Postoji i mogućnost od još 10% za gazdinstva koja su sertifikovana”, kazao je Stojiljković.

Značajna sredstva, dodao je Stojiljković, predviđena su za sisteme za navodnjavanje.

“Ove godine je izdvojeno za te potrebe 12 miliona dinara, to su posebni podsticaji. Uglavnom je namenjen udruženjima vodokorisnika, koja obuhvataju veći broj individualnih poljoprivrednih gazdinstava. Meru mogu koristiti i fizička lica koja imaju adekvatan izvor vode”, rekao je Stojiljković i dodao da je za preradu predviđeno 13 miliona dinara i nju podržavaju sa 80% ukupne vrednosti.

Ukupan iznos sredstava je u odnosu na prošlu godinu povećan za 3 miliona dinara. Stojiljković je rekao da je prošle godine sredstva dobilo 450 korisnika, dok se ove godine očekuje veći broj.

Konkurs je u fazi izrade i biće objavljen za oko mesec dana, poručio je Stojiljković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com