Društvo

Grad Niš uručio donaciju Kliničkom centru i poklone pacijentima u Hali Čair

Epidemiološka situacija u Nišu je bolja nego prethodnih dana, ocenili  su lekari prilikom jučerašnje posete gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski privremenoj kovod bolnici u Hali Čair kada je u ime grada pacijentima koji se leče tamo uručila novogodišnje poklone. Tom prilikom je direktor KC Niš profesor dr Zoran Perišić istako da privremene kovid bolnice i klinike Kliničkog centra Niš imaju dovoljno opreme ali su potrebna dodatna ulaganja u sledećoj godini, posebno kada se radi o Ginekološko-akušerskoj klinici.

 

 

 “Ono što je važno to je saradnja koja postoji između kabineta gradonačelnice i KLiničkog centra. Za sada imamo sve što je potrebno za lečenje pacijenata kao i zaštitnu opremu. Ono što  nedostaje je malo više ulaganja u zgrade i to  je ono čime ćemo se  baviti u narednom periodu. Pre svega želimo da podignemo kvalitet lečenja  pacijenata na ginekologiji i na dečijim klinikama, a zatim sve ostalo”- kazao je profesor dr Zoran Perišič.

Grad Niš će, prema najavama gradonačelnice koja je uručila poklone kovid pacijentima, preko donatora pomoći u tome.

“Donatori koji su se javili gradu svoju pomoć su  usmerili ka Kliničkom centru jer je to i bio naš cilj, da pomognemo klinikama kojima je pomoć bila najneophodnija a to je, pre svega, porodilište. Donatori su kupili sve što je potrebno  od sitnica za bebe koje se  rađaju i to smo im danas uručili. Društveno odgovorne kompanije  donirale su Dečijoj internoj klinici posteljinu, ćebat i jastuke. Donacija će im biti uručena narednih dana. Grad je i za pacijente koji će novogodišnju noć prosveti u privremenoj kovid bolnici u Hali Čair obezbedio poklone”- kazala je gradobačelnica Niša Dragana Sotirovski nakon uručenja poklona pacijentima.

Prema rečima profesora dr Gorana Stojanovića, koordinatora kovid bolnice, u Čairu se trenutno nalazi 20 pacijenata od kojih su 10 na kisoniku.

“Situacija je sada bolja nego na početku. U zadnjem talasu Čair je počeo da funkcioniše 10.novembra  odlukom Kriznog štaba grada a na predlog  Ministarstva zdravlja. To je  bio dobar potez jer smo u narednom periodu primili negde oko 287 pacijenata, od  toga 157 iz Beograda i okoline. Hala Čair ima sve što je neopodno i sada smo  ovde lečili pacijente sa srednjom kliničkom slikom. Kroz Halu Čair je prošlo oko 530  boca kiseonika iskorišćenih za kiseoničku potporu srednje teških pacijenta”- istako je profesor dr Goran  Stojanović.

Predata je i donacija namenjena Ginekološko-akušerskoj klinici KC Niš, ali ova klinika tek očekuje pomoć.

„Klinika nema odgovarajuće aparate  za sterilizaciju i prinuđeni smo da za to koristimo druge klinike, a dugi niz godina radimo na starom ultrazvučnom aparatu koji ne zadovoljava naše potrebe tako nam je to sada najpotrebnije“- istako je direktor GAK-a profesor dr Dejan Mitić.

Grdaonačelnica Niša Dragana Sotirovski je dodala da je grad spreman da pomogne i opremanju ginekologije i što se tiče krečenja  i što se tiče  nabavke aparata.

„Tomožemo da obezbedimo preko donotara koji nam se stalno javljaju i društvono odgovornih kompanija koje su spremne da pomognu“- naglasila je Dragana Sotirovski.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com