Društvo

Grad Niš u saradnji sa Centrom za socijalni rad „Sveti Sava“ uručio mladim parovima sa sela grantove

Pet porodica je juče potpisalo ugovore o dodeli 120.000 dinara koje će uložti u razvijanje posla na svojim seoskim domaćinstvima budući da su odlučili da žive na selu. Na taj način je počela realizacija projekta „Pronatlani razvoj grada Niša kroz socijalni program osnaživanja porodica“. Ugovore o dodeli grantova članovima porodica uručio je gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je tom prilikom naglasio da je za ove potrebe izdvojeno pet miliona dinara, dok je Zoran Jović, direktor Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu dodao da će sa ovom praksom nastaviti i da postoji dobar broj zainteresovanih mladih ljudi da ostanu na selu.

„Ovo je samo jedna u nizu mera koja je podrška pronatalnoj politici gde mi sa lokalne samouprave dajemo svoje doprinose. Ovo nije pomoć, ovo je podrška mladim bračnim parovima. Oni već žive i rade na selu u okviru neke svoje delatnosti, ali na ovaj način mogu da prošire proizvodnju, da žive od toga ali i da stvaraju višak koji bi im doneo zaradu. Projekat je trajan i koliko bude zainteresovanih toliko će biti i podrške od grada“, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović i dodao da je interesovanje mešu mladim bračnim parovima sa rurarnog područja veliko.

Zoran Jović, direktor Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu je dodao da se radi o specifičnom i inovativnom programu grada Niša koji je još prošle godine prepoznao ovaj problem vezan za pronatalnu politiku.

„Na ovaj način želimo da pomognemo mlade bračne parove sa rurarnog područja na taj način što ćemo im dati novac da oni ne proizvode samo za sebe već da proizvedu za tržište. Na taj način ih ekonomski osmažujemo i oni mogu da ostanu na selu. To su parovi koji već imaju decu, ali planiraju još dece“, istako je Jović i dodao da će novac koji sada dobijaju već danas mogu da podignu u Centru za socijalni rad.

Jedan od uslova koji su morali da zadovolje mladi bračni parovi da dobili ovu vrstu pomoći jeste da žive na selu. Projekat je namenjen seoskoj populaciji, a jedan od ciljeva je da se zaustavi migracija ka gradu i da se mladim parovima da šansa da svojim radom zarade za svoje porodice sa osnovim zadatkom da ostanu tu gde jesu i na soskom domaćinstvu nastave sa proizvodnjom i ekonomski se osamostale.

„Ukoliko se porodice koje ispunjavaju sve naše kriterijume i dalje budu javljale , grad će im pomoči na ovaj način“, dodao je Jović.

Jedan od popisnika ugovora je i Nemanja Lukić iz sela Gornji Matejevac. Njegova tročlana porodica, supruga Sandra i sin Lazar živi u kući koju su dobili preko donacije „Vlade Divac“. U istom dvorištu, ali u posebnom domaćinstvu žive i Nemanjini roditelji.

„Dobijeni novac iskoristićemo za kupovinu koka nosilja“, kaže Nemanja Likić. „Biće to neki početak za nas, a novac koliko god da dobijemo, dobrodošao nam je. Vratio sam se na selo jer je, po meni život na selu bolji u odnosu na grad. U gradu je potrebno mnogo više novca, a u selu nešto proizvedemo i za sebe. Suma koju dobijamo je sasvim pristojna za početak posla, a bude li krenulo kako se nadamo širićemo posao dalje“.

Podršku u novčanom iznosu od 120.000 dinara dobila je i porodica Miloša Milenovića iz Cerja. Porodicu čine supružnici Miloš i Marina koji čekaju prvo dete. Žive u kući koja pripada Miloševoj baki, a koja živi sa njima.

„Rotaciona kosa mi je trenutno neophodna za posao kojim se bavim i to će biti prva stvar koju ću kupiti od novca koji sada dobijemo“, kaže Miloš. „ Bavim se stočarstvom i svaka pomoć koju dobijemo nam puno znači. Život na selu je težak, posebno u Cerju. Mada smo blizu grada nema puta, nema ni vode, ali mi smo odlučili da ostanemo jer smatramo da i na selu poridaca može da živi i da zaradi za sebe“.

Njima se priključuje i petočlana porodica Dušana Ilijeskog iz sela Gornjeg Međurova. Porodica će dobijeni novac iskoristiti za pokretanje novog posla, a u pitanju je seoski turizam.

„Za to već imamo neke preduslove jer smo vlasnici konjičkog kluba, a na ovaj način samo ćemo prošititi delatnost kojom ćemo se baviti“, dodaje Dušan.

Iz Gornjeg Međurova su i Dragan Denić kao i Petar Denić koji, takođe, planiraju da sa svojim porodicama ostanu na selu.

Dragan i Branislava Denić imaju troje maloletne dece. Dobijeni novac iskoristiće za kupovinu zemljišta i proširenje proizvodnje kukuruza. Petar Denić sa suprugom Miljanom ima četvoro dece. Bave se proizvodnjom žitarica i žele da prošire posao, a novac koji sada dobiju iskoristiće za kupovinu zemljišta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com