Ekonomija

Grad Niš u prvih šest meseci ostvario prihod od oko 4,2 milijarde dinara

U prvih šest meseci 2020. godine Grad Niš ostvario je prihod od oko 4,2 milijarde dinara, zajedno sa prenetim sredstvima u iznosu od 92 miliona dinara, navela je Danijela Spasović, sekretarka Sekretarijata za finansije Grada Niša na sednici Gradskog veća.

Ona je dodala da je situacija koju je izazvala epidemija virusa korona uticala i na gradski budžet, te je porez na zaradu u prvoj polovini godine nešto manji u odnosu na prethodnu, dok je porez na imovinu ostvaren u približno istom iznosu.

„Ostvareni su porezi na zarade u iznosu od milijardu i 831 milion dinara. Istakla bih da je u odnosu na isti period prošle godine došlo do smanjenja naplate poreza na zarade, s obzirom na to da su uvedene fiskalne mere konsolidace, odnosno zbog postojeće situacije u vezi sa kovidom. U tom smislu je i manja bila prihodovana strana što se tiče poreza na zarade“ izjavila je Spasović.

Što se tiče poreza na imovinu, dodala je, oni su naplaćeni u približno istom iznosu od oko 537 miliona dinara.

Prihodi su u nominalnom iznosu veći u prvih šest meseci ove godine, u odnosu na isti period 2019.

„Delta siti je uplatio iznos od 210 miliona dinara februara meseca. Radi se o doprinosu za uređivanje građevinskog zemljišta i imali smo još jednu stavku naprihodima koja se razlikuje u odnosu na 1-6. 2019. godine. Radi se o primanjima od prodaje nepokretnosti u iznosu od 146 miliona dinara“, kazala je Spasović.

Ona je istakla da je rashodovana strana na zadovoljavajućem nivou i dodala da su očekivanja da će prihodi na kraju godine biti približno isti kao i prethodne.

„Mi smo prošlu godinu završili sa oko 8,9 milijardi prihoda u budžetu Grada. Još uvek je rano i videćemo kako će ići situacija sa pandemijom, ali po svemu sudeći za očekivati je bar isti nivo realizacije“, zaključila je Danijela Spasović.

Podsetimo, planirani budžet za 2020. godinu je oko 11,2 milijarde dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com