Društvo

Grad Niš primer dobre saradnje sa dijasporom

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom rekao je danas u Gradskoj kući da je Grad Niš možda najbolji primer saradnje lokalne samouprave sa dijasporom.

Foto: B. Lj.

„Jako dobro nam je poznata uspešna saradnja grada Niša sa dijasporom i to kako grad Niš sagledava potencijale dijaspore i želi da je približi matici. Niš, na žalost, ima brojnu dijasporu širom sveta, a prema podacima do kojih smo došli posebno u Švajcarskoj, Francuskoj i Italiji. To nisu samo manuelni radnici na gradilištima, već i visoko cenjeni stručnjaci u različitim oblastima. Upravo „aerodrom Konstantin Veliki“ može biti most preko kojeg će u Niš stizati investitori iz dijaspore iz celog sveta, spremni da kapital i znanje koje su stekli u inostranstvu ulože u svoju maticu“, rekao je Milićević nakon sastanka sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski.

Milićević je rekao da je vrednost direktnih stranih investicija u Nišu preko 800 miliona evra. On je najavio da će uskoro biti raspisan konkurs za gradove u kojima će biti organizovani letnji kampovi za decu koja žive u inostranstvu.

 

„Nama je cilj da u našoj zemlji u jednom periodu boravi do 15.000 mališana uzrasta od 12 do 18 godina. Boraviće u preko 20 lokalnih samouprava koje će biti odabrane preko konkursa, u tri tematske oblasti. Jedna oblast su eko-kampovi i naučno-obrazovni kampovi, drugi su sportski, a treći kulturno-umetnički kampovi. Naš cilj je da deca upoznaju lepote Srbije i da ojačamo njihovu volju, jer svi vole grad u kome trenutno žive, govore dobro jezik, ali kod kuće govori srpski, i naš cilj je da njihovom srcu približimo još više Srbiju“, izjavio je Milićević.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da je rukovodstvo grada spremno da sarađuje i pomogne našim ljudima koji žive u dijaspori.
Foto: B. Lj.

„Do sada smo imali jako uspešnu saradnju sa našom dijasporom koja živi u Beču. Donirali smo i opremu za njihova folklorna društva, pomažemo i izlazak jednog časopisa u samom Beču i izuzetno smo spremni da ponudimo sve potencijale grada Niša. Jako su nam važne investicije, svaki privrednik koji želi da investira kod nas je dobrodošao, odakle god dolazio“, istakla je Sotirovski.

Ona je kazala da je Grad Niš spreman da ubrza administraciju za sve neophodne dozvole za potencijalne investitore iz dijaspore.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. UPROPASTILI ste DIJASPORU. Tačnije Ministarstvo, ne tako davno, da bi se zaboravilo. Treba li podsećati se, g-Miroslava Majl Đorđevića, i njegove iskrene namere da se Srbiji pomogne. Sada se bavite perifernim stvarima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com