DruštvoObrazovanje

Grad Niš prepoznao potencijal u mladim Romima. Dodeljeni ugovori o stipendiranju, novac stiže već sutra

“Izuzetno mi je drago da je Grad Niš prepoznao potencijal u mladim Romima, jer osim zanatlija imamo svakako uspešne srednjoškolce i studente, koji će kasnije biti uspešni lekari, psiholozi, pravnici”, ovako su govorili mladi kojima je danas gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski uručila ugovore o stipendiranju.

Ova stipendija im veoma znači jer će tim novcem moći da finansiraju kupovinu knjiga i ostalog materijala koji je potreban za pripremu ispita.

Anabela Saćipović, studentkinja Pravnog fakulteta

“Motivacija mi je pre svega moja porodica koja je tu za mene i koja me podstiče da radim na sebi, ali i činjenica da želim da obezbedim sebi dobru platu i dobar život.”, rekla je Anabela Saćipović, student četvrte godine Pravnog fakulteta u Nišu.

Ona je poručila mladim Romima da je školovanje veoma bitno, a ove stipendije mogu da im budu podstrekt. Motivisalo bi ih i da je bolja situacija kada je posao u pitanju po završetku školovanja.

Veljko Stošić, učenik Muzičke škole

“Dolazim iz muzičke porodice, pa je bilo logično što sam upisao Muzičku školu. Deda po ocu mi je bio vojni muzičar, a otac moje majke je poznati muzičar Boban Marković. I ostali se bave muzikom”, kazao je Veljko Stošić koji planira da septembra krene u odsluženje vojnog roka i nada se da će svirati u vojnom orkestru. Nakon toga želi da upiše Muzičku akademiju u Beogradu, odsek džez.

On je istakao da mu školovanje nije teško, niti je kroz školovanje osetio bilo koji vid diskriminacije.

“Ja imam dosta drugara koji nisu romske nacionalnosti, čak i moj najbolji drug nije Rom. Nemam nikakvih problema.”, kazao je Veljko i poručio svojim sunarodnicima da idu u školu  i da se bore za svoje ciljeve.

Ove godine je 47 učenika srednjih škola i četiri studenta Fakulteta biti stipendirano od strane Grada. Ukupan broj đaka i studenata iz godine u godinu raste.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

“Grad Niš je otvoren za sve vas, a posebno mi je drago što smo uspeli prethodnih godina da zaposlimo mnoge od vas kako u prosveti, tako i u zdravstvu i mnogim drugim oblastima. To znači da ste svesni da je obrazovanje važno, da je važno zdravstveno osiguranje i da se polako uključujete u sve sfere društvenog života. Vrata Gradske kuće su za sve vas otvorene, podržavamo svaku vašu dobru ideju, a mi ćemo pokušati da uslovi u koje žive vaše porodice iz godine u godinu budu bolji.”, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i poželela stipendistima da svoje škole koje su započeli završe i da se za posao ne brinu, jer će ga za sve njih biti.

Srednjoškolci će ove godine dobiti po 7.500 dinara mesečno, a primaće je ukopno 9,5 meseci koliko i traje školska godina, dok će studenti imati na mesečnom nivou oko 12.500 dinara. Sve zaostale stipnedije učenicima i studentima će biti isplaćene u celosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com