Društvo

Grad Niš ne raskida ugovor sa firmom angažovanom za radove na trgu. Granitne ploče stižu 10. jula

Granitne ploče za završetak trga stižu 10. jula, izvodjač ostaje isti!

Grad Niš neće raskinuti ugovor sa firmom “Bauvazen” koja rekonstruiše centralni gradski trg iako nije završila radove u predvidjenom roku, jer bi to, kako je danas rekla gradonačelnica Dragana Sotirovski dodatno produžilo vreme završetka.

 

“Ušli bi smo u novi problem kada bi sada našli novog izvodjača. Koliko bi njemu vremena trebalo da pribavi isti materijal, istog kvaliteta i nijanse, da bi nastavio posao. Vi znate koliko je dušebrižnika koji će da provere da li je nijansa sive, crne i crvene na trgu ista kao do sada”, izjavila je Sotirovski na konferenciji za medije održanoj nakon sednice Gradskog veća.

Foto: B.LJ.

Sotirovski je istakla da je gradu u interesu da radovi na trgu što pre budu završeni i da su zbog toga “toliko tolerantni prema izvodjaču.

“To ne znači da ćemo kršimo zakonske propise i da ne naplaćujemo bankarsku garanciju kada istekne, kao i kaznene poene na koje imamo pravo”, kazala je Sotirovski.

Podsetila je da bankarska garancija koju je dostavio izvodjač radova ističe 30. juna.

“Po isteku bankarske garancije svaki dan će biti naplaćen po kaznenim poenima, a to je 0,05 odsto ukupne vrednosti ugovora. Vrednost trga je 230 miliona dinara”, izjavila je Sotirovski.

Foto: B.LJ.

Prema njenim rečima, izvodjač radova je u ponedeljak dostavio gradu overen prevod dopis dostavljača granitnih ploča iz Italije u kome se navodi da ploče koje su naručene i plaćene neće moći da budu isporučene u ugovorenom roku usled pandemije i zaražavanja radnika.

“U dopisu se navodi da će granitne ploče biti isporučene 10 jula. S obzirom da bankarska garancija ističe 30. juna, tražićemo od izvodjača da produži bankarsku garanciju”, rekla je Sotirovska.

Izvodjač je, dodala Sotirovska, obećao da će po isporuci ploča raditi neprekidno, čak i noću kako bi radovi bili završeni, ali nije kazala kada bi radovi mogli da konačno budu završeni.

Prema njenim rečima, na trgu je nepopločano još 2.000 kvadratnih metara.

Ugovor o rekonstrukciji centralnog gradskog trga grad Niš je sa firmom “Bauvazen” potpisao u leto 2019. godine, a radovi su trebalo da budu završeni do kraja 2020. godine. U medjuvremenu su potpisana tri aneksa ugovora i rok je tri puta produžavan, ali radovi nisu završeni ni do 31. maja, koji je odredjen kao poslednji rok.

Slična situacija je i sa mostom koji trg povezuje sa Tvrdjavom. Firma “Termomont” rekonstrukciju je trebalo da završi do kraja decembra 2020. godine, medjutim završetak radova se još ne nazire.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

5 Komentara

  1. BAUWESEN – firma koja radi poslove od 230 miliona nema sajt. Zanimljivo. Pretezna delatnost:
    4212 – Изградња железничких пруга и подземних железница

  2. Lepo si primetio. To sve govori.
    Samo znaš kako se kaže.
    “Ničija nije do zore gorela”
    Pa neće ni njihova.

  3. Lepo si primetio. To sve govori.
    Samo znaš kako se kaže.
    “Ničija nije do zore gorela”
    Pa neće ni njihova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com