Ekonomija

Grad Niš i NSZ nastavljaju sa lokalnim akcionim planom i merama aktivnog zapošljavanja

Gradonačelnik Niša Darko Bulatavić i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Niš, Boban Matić potpisali sporazum za realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja za 2020. godinu. U programu ili merama aktivne politike zapošljavanja predviđenim Lokalnim akcionim planom zapošljavanja u ovoj godini grad Niš učestvuje sa 40 miliona dinara, dok Nacionalna služba za zapošljavanje u programu učestvuje sa preko 27 milionan dinara. Ukupan program je vredan 61 milion dinara. Očekuje se da bude zaposleno oko 300 sugrađana. Prema rečima Bobana Matića, javni pozivi će biti raspisani od ponedeljka, 1. juna i mogu se pronaći na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

 

„Ovo su najveća izdvajanja u Republici svig gradova i opština kada su u pitanju programi podrške i rad sa Nacionalnom službom za zapošljavanje“, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović. „Podrška grada od 40 miliona dinara je velika, a ona su još značajnija kada se zna da do pre nekoliko godina nije bilo toliko izdavanja, značajna su i kada su u paketu sa planom Lokalnog ekonomskog razvoja, kada grad pomaže privredi. Na taj način iz godine u godinu imamo sve veći broj građana koji će imati radno mesto i od toga moći da živi“, istako je Bulatović.

Niš prednjači i kada je u pitanju smanjenje broja nezaposlenih i kada je u pitanju povećanje broja zaposlenih sa 61.000 na blizu 80.000 naših sugrađana, dodao je Bulatović.

„I ove godine kao i nekoliko godina unazad Grad Niš u budžetu izdvaja sredstva za realizaciju Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje. Savet  grada Niša je dao predlog kao taj plan treba da izgleda, grad je to prihvatio i iz budžeta izdvojio 40 miliona dinara, do  toga 33,5 miliona za program sufinansiranja i 6,5 miliona za tehničku podršku. Važno je da se na ovaj način iz godine u godinu smanjuje broj nezaposlenih, a sa druge  strane povećava se broj zaposlenih na teritoriji grada Niša. Nama ostaje da javni poziv sprovedemo, da omogućimo poslodavcima koji žele da zaposle lica koja su u kategoriji teže zaposlivih da što pre dođu do posla, ali i da ostali sugrađani dođu do posla što kroz ovakvih mera koje sprovodi Vlada Republike Srbije što otvaranjem novih radnih mesta. Rezultati koje smo zabeležili do sada pokazuju da smo na pravom putu“, kaže Boban Matić.

Kada se radi o konkretnom programu za koji je potpisan sporazum on obuhvata šest programa ili mera, program javnih radova koji je namenjen osobama sa invaliditetom, program samozapošljavanja, otvaranja novih radnih mesta, program stručne prakse, program sticanja praktičnih znanja i program pripravnika sa visokom stručnom spremom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Boban Matic je pravi direktor.Svaka cast za toliki trud u radu.Samo neka nastave tako i bicemo jaci od Švajcarske !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com