Društvo

Grad Niš dobija INFO table i zeleni foto onlajn vodič

Udruženje građana „Zeleni ključ” nastavlja realizaciju projekta „NiFoTurizam2“, koji posvećen aktivizmu mladih promocijom umetnosti na polju fotografije, promociji značaja zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine, ukazivanjem na mogućnosti iskorišćenja prirodnih potencijala, kao i kulturno istorijskog nasleđa i baštine u cilju održivog razvoja i održivog turizma, razvojem biznisa i preduzetništva, posebno za mlade.

Projekat „NiFoTurizam 2“ se pre svega odnosi na mlade, pa tokom rada sa mladima posebnu pažnju posvećujemo standardima omladinskog rada, obzirom da smo akreditovana članica NAPORa – nacionalne asocijacije praktičara omladinskog rada i registrovano udruženje za mlade kod Ministarstva omladine i sporta RS.

Tokom godine, u prethodnom periodu, udruženje „Zeleni Ključ“ i kreativna foto sekcija/neformalna grupa „Ni Foto“, u saradnji sa PAK Mosor, imali su zajedničke aktivnosti, na terenu, pre svega, a jedan od rezultata je prvi onlajn turistički foto vodič, dostupan na društvenim mrežama, kao i jedna dvojezična turistička foto info tabla, radi unapređenja dostupnosti informacijama o turističkim ponudama i potencijalima grada Niša.

Velika izložba fotografija, iz urbanih delova i zelenih oaza grada Niša, odlično posećena kao i sve dosadašnje izložbe u organizaciji NiFoto i Zeleni ključ, održana je maja u velikoj sali oficirskog doma, u saradnji sa kancelarijom za mlade grada Niša. Postavku je činilo preko 70 fotografija dvadeset mladih autora, na drugačiji – umetnički način, sa prikazom turističke ponude grada.

“Doprinos razvoju turizma i povećanju dostupnosti informacija o turističkim potencijalima grada Niša, udruženje je postiglo tokom letnjeg perioda, organizujući desetodnevni međunarodni volonterski kamp. Mladi, iz država širom sveta, bili su naši gosti, ali i aktivni promoteri turističkih potencijala našeg grada. Fotografisali su grad, na društvenim mrežama postavljali informacije, i zajedničkim snagama, pomogli da napravimo jednu bazu fotografija, iz koje smo sačinili postavku letnje izložbe fotografija u gradskoj bašti u tvrđavi, u vreme Nišvila, a koje ćemo koristiti u daljem radu. Novim aktivnostima, nastavljamo u pravcu stvaranja većih mogućnosti za razvoj održivog turizma, unapređujući i kulturno umetnički sadržaj grada, kreativnim aktivizmom mladih”, kažu u Zelenom ključu.

Tokom projekta „NiFoTurizam2“, do kraja godine, imaćemo niz aktivnosti, kao što su rad na terenu, teoretski deo koji ćemo posvetiti mladima na radionicama o zaštiti životne sredine, mogućnostima razvoja biznisa i preduzetništva na poljima fotografije i turizma, kao i aktivnosti koje se tiču unapređenja kulturno umetničkog sadržaja, obzirom da ćemo organizovati još jednu izložbu fotografija. Ovoga puta, pripremamo bazu fotografija, sa akcentom na prirodne potencijale okoline Niša.

“Naša namera je da aktivizmom ljubitelja fotografije, obilascima okoline Niša, fotografišući, zabeležimo što više prirodnih lepota i lokacija, posećena, posebno ona manje poznata mesta i lokacije, koja su osim prirodnih karakteristika prebogata manastirima, crkvama, kulturnom tradicijom i baštinom. Niš obiluje prirodnim bogatstvima, počevši od predivnih i atraktivnih klisura Jelašničke, Sičevačke, manje poznate Miljkovačke, preko divnih lokacija pored Nišave, izazovnog venca Stara planina sa njegovim neodoljivim i privlačnim vrhovima Mosor, Trem i Sokolov kamen, zelenim gradskim oazama kao što su Bubanj, parkovi Sv. Sava, Čair i Tvrđava i mnogim drugim mestima, koje ćemo predstaviti”, kažu u Udruženju Zeleni ključ.

Gradu će biti poklonjene tri jedinstvene info table kao i zeleni foto onlajn vodič. Potrudićemo se da osim u izložbenom prostoru kancelarije za mlade grada Niša, izložbu fotografija preselimo u još neki prostor, dostupan mladima i široj javnosti, kako bi što veći broj ljudi upoznali sa prirodnim lepotama okoline Niša i zainteresovali ih za ove značajne teme kojima se bavimo.

Do sada smo realizovali rad na terenu, fotografisali okolinu i upotpunili bazu fotografija za zeleni foto onlajn vodič i info table, a uskoro nas očekuju radionice, čija je priprema u toku. Krajem oktobra ili početkom novembra, u zavisnosti od priliva odobrenih finansijskih sredstava od strane grada, obradovaćemo naše sugrađane izložbom fotografija. Na fb stranici našeg udruženja mogu se videti fotografije sa terena, kao i zabeležene aktivnosti od početka godine, na temu održivog turizma i aktivizma mladih putem kreativnog rada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com