Društvo

Grad Niš do kraja godine dobija kompletan geografsko informacioni sistem

U Gradskoj kući danas je potpisan Memorandum o razumevanju, kojim se institucije opredeljuju i obavezuju da učestvuju u procesu uspostavljanja i nadogradnje geografskog informacionog sistema (GIS), dok se Sporazumom o saradnji na uspostavljanju i unapređenju GIS-a Grada Niša bliže regulišu međusobni odnosi institucija članica sistema.

Članice GIS-a su lokalne institucije, javna preduzeća Grada Niša, kao i neke republičke institucije, poput Zavoda za zaštitu prirode Srbije, JP Srbijašume, Elektroprivredе Srbije, Telekoma.

Ivan Pavlović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte kazao je da će GIS objediniti sve podatke na jednom mestu.

“Vi sa jedne strane imate mape, a sa druge bazu podataka. Kada preklopite na jednu mapu podatke, dobijate GIS. Imate mape na nivou grada i podatke koje proizvode institucije gradske i republičke i one upravljaju tim informacijama. Kada podaci budu vidljivi na mapi, gde je vodovod, kanalizacija, telekom, obrazovne institucije, jednim klikom vidite kakvu ćete odluku doneti. Investitor će, jednim klikom, u dva minuta doći do svih potrebnih podataka, a da ne mora da pretražuje ogromne baze”, objašnjava Pavlović.

On je istakao da će Niš do kraja godine dobiti potpun geografski informacioni sistem.

Foto: P. V.

“Današnje potpisivanje je vrlo bitno, jer bez formalne saglasnosti svih nosioca informacija mi ne možemo da imamo kvalitetan GIS, ne zavisi od jedne osobe, zavisi od svih”, kazao je Pavlović.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović istakao je da će GIS, koji bi trebalo da bude okončan do kraja godine, imati značaja za donosioce odluka, ali i za investitore i građane.

“To je jako značajno zbog racionalizacije, vremena i planiranja. Sve ono što je značajno za razvoj, planiranje, kako na nivou grada, države, tako na nivou investicija, privatnih ulaganja, sve ono što je značajno za jednu parcelu, za jedan plan, sve ono što će skratiti vreme, kako bi se investiralo, uložio novac, kako bi se bavili izgradnom, uopšte bilo kojim poslom, bilo čime što je značajno za svakog pojedinačno i za donosioce odluka, nalaziće se u GIS-u”, poručio je Bulatović.

Direktor Parking servisa Dejan Dimitrijević, kazao je da će GIS dovesti do toga da  delatnostima upravljaju na efikasniji i ekonomičniji način.

“Imaćemo evidentirana sva pakring mesta, što će dovesti do uvođenja novih tehnologija, kako za lakše pronalaženje parking mesta, tako i za lakšu i automatizovanu kontrolu naplate parkiranja. Što se tiče drugih delatnosti, koje su u našem resoru, biće evidentirana kako horizontalna, tako i vertikalna signalizacija, kao i javno osvetljenje”, rekao je Dimitrijević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com