Društvo

Grad nije probio rok za završetak radova izgradnje Ulice Vojvode Putnika, kreće izmeštanje strujnih kablova i trafo stanice

Peticija stanovnika Ulice Vojvode Putnika, u kojoj između ostalog traže hitan nastavak radova, stigla je u Gradsku kuću i nadležni su razmarali sve tačke koje su građani u njoj naveli. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da rokovi nisu probijeni, da je jasno naznačeno da su radovi počeli 7. juna, a da je rok za završetak 85 dana. Ona je najavila da će od ponedeljka početi radovi na izmeštanju kablova na trasi koja pripada Gradu, i sa druge strane na trasi koja je obaveza “Novog Niša” uključujući i trafo stanicu koja će se izmestiti. Nakon tih radova, biće potrebno još mesec do mesec i po dana putarima da zavše kompletan posao, kazala je ona.

Sve informacije jasno su vidljive na tabli, a nju su nadležne službe postavljale čak dva puta, tvrdi Sotirovski. Obe su nestale, kaže ona komentarišući jedan od zahteva  građana.

“Ovo će biti treća tabla koju stavljamo. Ja neću da ulazim u to da li ih neko namerno sklanja ili krade, a slika koju sam vam poslala je dokaz da je tabla postojala. U samoj peticiji se nalazi niz informacija kojima se manipuliše, tako da imam utisak da iza cele ove priče stoji politička želja pojedinaca da prave haos u gradu.”, rekla je Sotirovski Niškim Vestima.

Odgovarajući na zahteve iz peticije, gradonačelnica podseća da su građani tražili da se saobraćaj u Ulici Vojvode Putnika ipak dozvoli zbog hitne pomoći, dostavnih vozila i starih ljudi. Grad im je izašao u susret, a sada im opet i to smeta, jer se diže prašina, kaže Sotirovski i ponovo najavljuje zatvaranje ulice.

Dodaje da se ulica rekonstruiše upravo na zahtev samih građana koji sada ne pokazuju ni minimum strpljenja. Ipak, Grad će ponovo obeležiti pešačku stazu, koja inače već postoji uz Prekršajni sud kojom građani mogu normalno da se kreću.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

“Izmestili smo sve instalacije koje su bile ispod ulice u dva trotoara, kako se ne bi kasnije sekla ulica kada se nešto desi. Promenili smo vodovodne cevi koje su stare više od 50 godina. Jedino isključenje sa mreže je bilo kada se prelazilo sa stare vodovodne mreže na novu, isključivano je pet ulica naizmenično, sva ostala isključenja su havarijskog tipa koja se dešavaju svuda u gradu pa i u tom delu. Kada je struja u pitanju, biće prekida tek kada se kablovi izmeštaju.”, rekla je Sotirovski odgovarajući na primedbe građana da im je ugroženo kontinuirano snabdevanje vodom i strujom.

Ona ističe da građani nemaju potrebe da sumnjaju u kvalitet radova, i da unapred navode da li će nešto biti nestručno urađeno. To, prema rečima gradonačelnice ne mogu da znaju građani, pa ni ona sama, već graditelji. Takođe naglašava da nije opravdano ni to što traže da Grad nađe način da nadoknadi štetu svim privrednim subjektima u toj ulici.

“Mi smo prvi na gubitku jer imamo veće troškove za izmeštanje autobuskog prevoza, za kamione, za deponije. Morali smo da završimo i takozvanu lepezu kod Bubnja, da bi kamioni mogli da se kreću posebnom trasom dok se radi Ulica Vojvode Putnika. Izgradnja mnogo više košta grad nego građane. Ovi radovi će ispraziti gradsku kasu za 300 miliona dinara. Za taj novac mogli smo da rešimo vodovodnu mrežu u nekoliko sela”, kazala je ona.

Sotirovski dodaje da bi građani trebalo da budu zadovoljni, a ne da pribegavaju totalno deplasiranim metodama, da zaustavljaju saobraćaj, da bojkotuju, najavljuju proteste.

“Ja pitam gde je čarobna reč strpljenje? Počelo je da se radi nešto što je veoma komplikovano, izmešta se kompletna vodovodna trasa, kanalizaciona, svi kablovi, elektrosnabdevanje, da li to može da se završi za mesec dana?. Građani traže putare u ulici, a oni sada tamo nemaju šta da rade. Sada dolazi podizvođač Elektrodistribucije Srbije koji će da izmešta važne vodove koji idu dalje prema Doljevcu i Merošini, a nakon toga možemo govoriti o asfaltiranju ulice.”, ponovo objašnjava gradonačelnica Niša.

Ona je rekla da je u interesu Grada da se radovi završe što pre, da se napravi kružni tok ispred Apelacionog suda i da se reši dugogodišnji saobraćajni problem tog dela grada.

Da podsetimo, građani su u peticiji napisali da čekaju odgovor gradonačelnice Niša i Direkcije za izgradnju grada  do četvrtka, a ukoliko ga ne dobiju, od petka će intizivirati proteste i proširiti ih sa “napuštenog gradilišta”, na okolne i mnogo prometnije ulice.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com