Kultura

Grad izdvaja više novca za Nišvil nego lane, otvaranje zakazano za Roberta Fonseku

Ugovor između Grada i Internacionalnog “Nišvil” festivala za 2023. godinu potpisan je danas u Gradskoj kući. Podsetimo, Džez festival Nišvil ipak će i ove godine biti u Nišu, uprkos prvobitnim najavama rukovodstva festivala da u 2023. godini neće biti u Srbiji zbog nedostatka novca. Glavni program počinje 10.  i trajaće do 13., a prateći će početi već 3. avgusta.

Ugovor su potpisali direktor festivala Ivan Blagojević i gradonačelnica Dragana Sotirovski.

“Finansijski se polako, ali sigurno vraćamo u vreme pre korone, ove godine grad Niš je izdvojio 35 miliona dinara. što je za pet miliona više za finansiranje ovog programa koji nas očekuje tokom letnjih meseci. Finansijski bolje stojimo ove godine, imali smo mogućnost da ovu manifestaciju, koja je jako značajna za Grad i bolje podržimo. Verujemo da će narednih godina biti više para za Nišvil koji je postao brend Niša”, kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Direktor Festivala, Ivan Blagojević navodi da će ove godine biti uveden novi besplatni program na Letnjoj Pozornici u Tvrđavi. Pobednik će osvojiti nagradu “Badi Bolden” nazvanu po vođi prvog džez orkestra iz Nju Orleansa sa kraja XIX veka.

Svaki orkestar je dužan da izvede i obavezne 3 numere, “Kad Sveci Marširaju” – džez standard, džez improvizaciju po sopstvenom izboru i “Đeli Mara” Šabana Bajramovića, a zainteresovani orkestri mogu da se prijave na e -mail adresu booking@niville.com.

“Nesporazumi uvek postoje, ali naša je obaveza zbog ljubavi prema gradu da sve te nesporazume prevazilazimo. Imaćemo zaista težak zadatak, da mimo ovih 23 miliona dinara prikupimo još 53, 2 miliona jer mramo da “peglamo” propuste iz prethodnih godina, što će biti nemoguća misija.  Letnju pozornicu ćemo upotrebiti kao svojevrsni omaž Njuorelanskom džezu, a svi srpski i romski orkestri sa juga Srbije biće deo te priče”, pojašnjava on.

Oko 900 izvođača, najavljuju blizu 300 programa na 16 scena. Otvaranje, 10. avgusta zakazano je za Roberta Fonseku, kubanskog muzičara koji će se nastupiti sa svojim orkestrom. Nastupiće i  basistkinja i pevačica Ida Nielsen, poznata i kao Bas Ida.

Osim nje, najavljeni su nastupi čuvenog bubnjara Antonia Sancheza i Teodosija Spasova.

“Lako je praviti mega, velike festivale komercijalne, ovo je jedini umetnički festival koji je ovako masovno posvećen, uspeo da rame uz rame sa “Egzitom”, “Gučom” i ostalim bude ponos države i promocije nekog evropskog lica države”, poručuje Blagojević.

Komplet karata košta 3. 000 dinara.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com