Društvo

Grad elektronike se polako budi. Da li će uspeti da vrati svoje mesto?

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović, primila je danas u Gradskoj kući učesnike 33. po redu Međunarodne konferencija o mikroelektronici. Ona se zahvalila učesnicima što su posetili Niš i što prezentuju svoje radova ne izuzetno važnom seminaru. Zamenica gradonačelnice ih je pozvala da ponovo dođu za dve godine, kada će biti sledeća Konferencija.

Inače, ovogodišnja konferencij okupila je gotovo 200 autora iz čak 23 zemlje. Predstavile su se i neke niške startap kompanije, a po oceni profesora Danijela Dankovića sa Elektronskog fakulteta, nakon velikog pada u toj disciplini, Niš se polako budi i nastoji da vrati svoje mesto u elektronskoj industriji.

„Nadamo se da ćemo da se vratimo na one nekadašnje grane, da je Niš grad elektronike. Nažalost, u prethodnih 30 godina ta linija je bila silazna. Međutim, juče smo imali neke kompanije iz Niša koje su bile sastavni deo ove konferencije, neke međunarodne kompanije i neke lokalne kompanije, odnosno startap preduzeća koja su nastanjena u našem Naučno-tehnološkom parku. Imajući u vidu kakav kadar školujemo, mislim da smo na dobrom putu da vratimo nekadađnji naziv da je Niš grad elektronike“, optimističan je profesor Danković.

Tokom tri dana trajanja Konferencije 199 autora iz 23 zemlje je predstavilo 70 radova. MIEL se održava na svake dve godine, a prošla Konferencija se odvijala putem onlajn kanala, zbog te činjenica predsednik MIEL-a Danijel Danković je istakao da je izuzetno zadovoljan ovogodišnjim odzivom učesnika.

„33. Međunarodna konferencija o mikroelektronici je jedan od vodećih međunarodnih skupova u ovoj oblasti u ovom delu Evrope, i sigurno najvažniji i najznačajaniji skup o mikroelektronici na Balkanu“, rekao je predsednik MIEL konferencije i profesor na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Tokom ove konferencije održana su i brojna predavanja. Samoj konferenciji su prethodila i predavanja eminentnih predavača iz celog sveta o nanoelektronici i nanokomponentama.

Ovo je idealna prilika da se niški učenici upoznaju sa kolegama iz drugih zemalja i da vide na čemu oni rade. Istovremeno je prilika i za profesore da razmene iskustva, a i da vide na kom nivou je Niš u poređenju sa drugim zemljama.

Međunarodnu konferenciju o mikroelektronici organizuje Elektronski fakultet u Nišu, uz pomoć Internacionalnog instituta inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Ogranka Srpske akademija nauka i umetnosti u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Defektologica i mikroelektronika!!! Koja sramota i degradacija za učesnike Međunarodne konferencije!!!

  2. Nemamo kanalizaciju od selo camurliju pa nagore prema toponicu a ja sam udaljen 2 kilometra od grada.Sramota i za grad i za drzavu Srbiju 21 je vek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com