Društvo

Grad dodatnim sredstvima pomaže Direkciju za javni prevoz

Odbornici Skupštine grada Niša izglasali su na poslednjoj sednici Skupštine grada Niša odluku da se poveća osnivački kapital Direkciji za javni prevoz u iznosu od 33 miliona dinara. Pomoć grada ovom preduzeću burno je komentarisala opozicija nazivajući takva preduzeća “gubitašima”. Direktor JKP “Direkcija za javni prevoz” Milian Milić objašnjava da su do ove situacije došli zbog slabe prodaje karata i manjeg broja putnika usled epidemije koronavirusom.

 

“Od marta meseca, od početka epidemije smanjen je obim javnog prevoza, a od 24. marta do 8. maja ga čak i nije bilo. Ta situacija značajno je smanjila očekivane prihode od prodaje mesečnih i polumesečnih karata, smanjen je i broj putnika koji kupuju kartu u samom prevozu”, objašnjava Milić.

Obzirom da je broj putnika značajno manji potrebna su veća sredstva za subvencionisanje javnog prevoza. Iznos subvencija je povećan, ali je isto tako smanjen iznos od prodaje karata, ističe. Milić je rekao da građani ne treba da brinu. I u otežanim uslovima, i sa novim merama, prevoza će biti.

Milan Milić, direktor JKP “Direkcija za javni prevoz”

“Pošto je nakon 18 časova najveći broj objekata zatvoren javni prevoz je posle 19 sati u jednom delu redukovan. Radi se o redukcijama od 10 do 15 procenata, ništa preterano što bi značajno uticalo na odvijanje prevoza. Istovremeno je prevoz putnika pojačan u popodnevnom špicu  sa dodatnim brojem polazaka i vozila kako bi našim građanima ponudili mogućnost da ispoštuju sve mere koje je doneo Krizni štab, a odnose se na broj putnika u autobusu i na distancu”, kazao je Milan Milić.

 

Kapacitet popunjenosti autobusa je ostao na nivou preporuke.

“Dato je putnicima praktično da odluče da li će ući u vozilo ili ne. Zbog toga smo pojačali red vožnje na gradskim linijama da bi taj interval između vozila bio kraći. Ukoliko putnik odluči da ne uđe u vozilo, trebalo bi da zna da će za nekoliko minuta doći naredno. Uveli smo i duple polaske, a tu pre svega mislim na one koji služe da se putnici odvezu na posao. To znači da u isto vreme kreću dva autobusta sa polaznog stajališta”, rekao je Milić i dodao da su i na taj način smanjene gužve.

Pojedini građani imali su primedbe kada su prigradske linije u pitanju. Kažu autobusi su prepunjeni. Sa druge strane Milić objašnjava da je broj vozila u sistemu javnog prevoza u Nišu iznosi 121 vozilo, ali je Direkcija u saradnji sa prevoznicima angažovala dodatna vozila, samim tim i vozače i konduktere, na linijama kojim se vozi najveći broj putnika. Sva dodatna angažovanja značio bi dodatan broj vozila, što je mimo svakog pravilnika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com