Društvo

Gostoljublje treba učiti od Nišlija!

U okviru akcije „Biramo najbolje u turizmu jugoistočne Evrope“ Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva SACEN International i Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš uručili su Tradicionalne godišnje nagrade najboljima u ugostiteljsko turističkoj privredi Srbije za 2018. godinu.

Zlatne plakete i sertifikat „preporučujemo najbolje“ dobilo je deset hotela, devet restorana, šest etno restorana, pet turističkih agencija, a uručene su i specijalne nagrade za kvalitet, razvoj i unapređenje ugostiteljstva i turizma.

Niš je ozbiljna turistička destinacija koja zlatnim slovima ispisuje razvoj turizma, rekao je prof. Dr Dragan Gligorijević direktor Centra SACEN Beograd, istakavši da je 2018. godina je bila izuzetno teška za ugostiteljsko turističku privredu ne samo kod nas već i u svetu.

Svi koji se bave ugostiteljstvom i turizmom u ovakvim okolnostima, i svetski surovim okolnostima, kad nas je snašlo sve što nas je moglo snaći, zaslužuju da budu pravi heroji. Svi vi, nagrađeni, možete biti ponosni na ova priznanja, jer vas njima preporučujemo kao najbolje. Dugo su Niš i čitava jugoistočna Srbija bili zanemarivani, ali zahvaljujući ljudima poput Zorana Miraševića i njegovih saradnika, danas možemo biti ponosni na vas. Ovo udruženje je bilo na takmičenjima u više od 26 država sveta i sa mnogih se vratilo kao sveukupni pobednik. Najvažnije od svega je da su umeli da prezentuju tradicionalno dobro niško gostoljublje i merak kakav ne postoji nigde u svetu. Gostoljublje od vas treba učiti“, istakao je Gligorijević. Podsećajući na rezultate koje je Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika ostvarilo u godinama svog postojanja, Zoran Mirašević predsednik udruženja je rekao da je ponosan na sve svoje saradnike i članove.

Pre nekoliko godina smo nagrađeni kao najaktivnije strukovno udruženje jugoistočne Evrope, a prošle godine, u Azerbejdžanu, proglašeni smo za najbolje na svetu. Priznanje nam je uručio predsednik WACS-a Svetske kulinarske asocijacije (World Association of Chefs’ Societies). A to ne bismo postigli da iza nas ne stoje škole, prvenstveno Ugostiteljsko turistička škola Niš, zatim Leskovac, Vrnjačka banja, Bujanovac, Sokobanja, Knjaževac. Odatle crpemo mlad kadar, naši stručnjaci, vlasnici restorana i šefovi kuhinja ih edukuju i zato smo mi i najbolji“, kazao je Mirašević.Niš je grad koji poslednjih nekoliko godina sve više postaje centar ugostiteljske i turističke privrede, koji zajedno sa aerodromom i putnom infrastrukturom, koja će uskoro biti završena, pledira da postane istinski centar Balkana, rekao je Aleksandar Milićević direktor RPK Niš.

Statistički svake godine imamo više od 20 odsto uvećanje poseta stranih turista. To je pokazatelj da smo na pravom putu, ali treba još raditi na tome da dobijemo nove smeštajne kapacitete, da ulažemo u banje koje su naš najveći razvojni potencijal, kako bi turizam postao jedna od najozbiljnijih ekonomskih grana u ovom našem regionu“, istakao je Milićević.“Zlatna plaketa” najboljem menadžeru ugostiteljstva i turizma ove godine je pripala Žarku Đuriću direktoru Rehabilitacionog centra u okviru kog posluju Prolom i Lukovska banja, koje poslednjih godina beleže izuzetnu posećenost.
Zlatne plakete dodeljene su u više kategorija. Nagrađeno je deset hotela iz Srbije među kojima su i tri niška, Hotel “Extra Lion MD”, “Tami rezidens” i hotel “Veneda”. Ostali nagrađeni su Specijalna bolnica Lukovska banja – „Hotel Kopaonik“, Hotel „Norcev“ na Fruškoj gori, Hotel „Bosphorus“ Aleksinac, Hotel „Šumarice“ Kragujevac, Hotel „Prezident“ Ivanjica, Hotel „Timok“ Knjaževac i Hotel „Hamburg“ Zaječar.U kategoriji restorana nagrađeni su „Bolji život 1990“ i „Trpeza IN“ iz Niša, „Park“ Kosjerić, „Kristal“ Požarevac, Kafana „Stefanović“ Sofija, „Staro ognjište“ Novi Beograd, „Levko S“ Bujanovac, „Gradska kafana Balkan“ Kragujevac i restoran „Mrnjak 2“ Pirot.

Najbolji restoran brze hrane je „Kod Đure“ iz Niša, a u kategoriji poslastičara „Dela Bosa“ Niš.

Etno kompleks Apostolović Leskovac,  Etno selo Timčevski iz Makedonije, Restoran Vinarija Malča, Etno selo Babina reka,Etno kuća Biser Niš i Nacionalni restoran Kamin Kama Skoplje, poneli su Zlatne plakete u kategoriji etno restorana.Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš i SACEN su kao najbolje turističke agencije u Srbiji nagradili agenciju „Aero turs“ iz Niša, „Stela Maris“ iz Beograda, agenciju „Zora Turs“ iz Kostolca, „Koliba turs“ iz Leskovca i „Euroturs“ iz Niša jednu od najstarijih turističkih agencija u nekadašnjoj Jugoslaviji.

U kategoriji škola ova prestižna priznanja ponele su Visoka poslovna škola strukovnih studija iz Leskovca i srednja Ugostiteljsko turistička škola iz Niša.

Pored zlatnih plaketa i sertifikata „preporučujemo najbolje“ za izuzetan doprinos razvoju gastronomije Zlatno turističko srce poneo je Moše Alkobi međunarodni kulinarski sudija i profesor na Kulinarskoj Akademiji u Tel Avivu, Izrael. Takođe, dodeljena su i dva Zlatna gran prija za razvoj i unapređenje ugostiteljstva i turizma. Ova priznanja dobili su Besim Ljatifi, rukovodilac Gastromag-a, najmasovnije makedonske kulinarske asocijacije i jedan od glavnih organizatora najvećeg gastro tirustičkog festivala jugoistočne Evrope “Gastromak” koji se tradicionalno održava u Strumici, kao i Radomir Veličković, vitez vina i višestruki šampion u pripremanju jela nacionalne kuhinje.

Osim tradicionalnih godišnjih nagrada najboljima u ugostiteljsko turističkoj privredi Srbije, uručena su i specijalna priznanja zaslužnim kolektivima i pojedincima koji su tokom godine pomagali rad Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika. Nagrađeni su Grad Niš i gradonačelnik Darko Bulatović, načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, GO Medijana, GO Palilula, Opština Babušnica, KLER, Turističke organizacije Niš, Leskovac i Babušnica, preduzeće “Lovopromet”, “Patrol PM” i pojedini mediji. Poslednji put kada je u Nišu upriličena svečanost dodele priznanja “biramo najbolje u turizmu”, bilo je 2011. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com