Politika

Gorica na meti kritika opozicije. Skupštinskom odlukom preuzima poslove održavanja zelenih površina na grobljima

Poslovanje JKP “Gorica” izazvalo je brojne kritike opozicije, koje su ovo, ali i još neka preduzeća nazvali gubitašima i za to okrivili menadžment, ali i samo gradsko rukovodstvo. Ipak, odlukom većine odbornike, ovo preduzeće od danas preuzima i poslove održavanja zelenih površina na niškim grobljima.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da da Grad pokušava na sve načine da pomogne svakom preduzeću.

“Ne želimo da sečemo odmah u startu, svakom treba pomoći, tim pre što je na čelu “Gorice” takođe osoba koja je od nedavno direktor. Treba joj dati šansu da se vide njene menadžerske sposobnosti. Znamo da ona ima jako velikih nasleđenih dugova, problema sa organizacijom… Ova odluka kojom se njoj vraćaju poslovi održavanja zelenih površina, zbog kojih je Gorica imala neke koristi, takođe je jedan vid pomoći. Građane kada odu na groblje ne zanima da li jedan deo parcele održava Gorica, jedan Mediana. Kada odete na groblje treba da zateknete prizor kojim možete da budete zadovoljni. Sve što je od kapije ka unutrašnjoj strani pripada Gorici i mi ćemo znati koga da hvalimo koga da kudimo”, rekla je Sotirovski.

Gradonačelnica je najavila da gradski urbanista trenutno radi na uređenju ostalih groblja, odnosno, neophodno je da se uvedu u sistem i da Gorica sutradan ima prihode i od toga.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša; Foto: V.M.

“Predstavnicima opozicije koji su za skupštinskom govornicom pokušavali raznim isinuacijama da kažu da možda u pojedinim preduzećima ima zloupotreba, ja sam im poručila da sve što imaju od dokaza neka dostave nadležnim organima. Neka institucije koje se time bave to utvrđuju, mi nismo istražni organi da utvrđujemo da li neko radi po zakonu ili ne. I ja ću prva da podnesem krivičnu prijavu ukoliko saznam da neko radi mimo zakona.

Predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić kaže da je ovom odlukom JKP Gorici vraćena oblast koju je ranije i obavljala.

Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša

“Ja mogu da se složim sa opozicijom kada govore o menadžmentu, ali treba da se setimo i ranijih godina i vremena kada su iz jednog preduzeća, iz JKP “Mediane”, stvorena još tri preduzeća, Parking servis, Objedinjena naplata i Gorica. Dakle ti problemi datiraju od tada. Nećemo da se vraćamo unazad i da dokazujemo ko je kriv, mi se trudimo da radimo bolje. To će biti cilj ovog parlamenta, donošenje dobrih odluka u interesu svih građana Niša”, rekao je Džunić.

Njegov zamenik Igor Novaković ističe da je posao opozicije da kritikuje. Nekada je prema njegovim rečima kritika konstruktivna, ali ovog puta je potpuno destriktivna.

Igor Novaković, zamenik predsednika Skupštine grada Niša

“Održavanje zelenila na grobljima je potpuno logično da obavlja Gorica. Javno preduzeće koje se stara o groblju, treba da se stara i o zelenilu. Ova tema za opoziciju nije ekonomska, već politička. Problemi koje i danas Gorica ima datiraju još od samog osnivanja tog preduzeća. Imam potrebu da se zahvalim menadžmentu i radnicima Gorice što obavljaju veoma težak i veoma odgovoran zadatak i što uspevaju da sve svoje poslove obave efikasno i efektivno. Oni su za mene ovog trenutka heroji”, rekao je Novaković medijima.

Opozicija ipak drugačijeg mišljenja. Za njih je “Gorica” ogroman gubitaš.

Miodrag Stanković, odbornik koalicije “Niš moj grad”

“Preko 600 miliona dinara je dato za to preduzeće za ovih osam godina. To je novac građana, poreskih obveznika. Zašto je dato? Zato što su određene delatnosti oduzete Gorici i date privatniku da ih obavlja. Samim tim nije moglo to preduzeće da zarađuje dovoljno da bi moglo da funkiconiše. Onda smo ušli u ogromnu dubiozu. Za sve to odgovornost nosi ova vlast”, rekao je odbornik koalicije “Niš moj grad” Miodrag Stanković.

 

Prema rečima njegovog koalicionog partnera Branislava Jovanovića na jučerašnjoj sednici iščupano je srce grada.

Branislav Jovanović, odbornik koalicije “Niš moj grad”

“Mi smo 310 miliona dinara vrednih projekata koji su pripadali KLERP-u bacili u bunar. Od tih projekata se odustalo da bi se pokrivali gubici preduzeća. Ja ne vidim kada će da se stavi tačka na tu agoniju. Ono što je tragično je to da nije KLERP-u novac uzet na silu, već oni nisu taj novac odradili. Sredstva koja su služila da se grad razvija, otišla su u potrošnju”, reči su Branislava Jovanovića.

 

Na sednici se raspravljalo i izmenama programa poslovanja Niš stana, Narodnog pozorišta, Apotekarske ustanove, Direkcije za javni prevoz, SC Čair, kao i o statutut Ustanove Mara.

Odbornici su imenovali i Predraga Jelenkovića za v.d direktora Narodnog univerziteta, kao i članove školskih odbora u nekoliko škola. Određeni su i članovi nadzornog odbora Ustanove Mare, Sportskog centra Čair i upravnog odbora odmarališta Divljana. Izabrani su i predsedinci i čalnovi devet komisija i saveta koji su pro Skupštini grada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com