Moja priča

Goran Maksić niški student medicine najbolji na svetu

"Voleo bih da jednog dana budem deo srpskog zdravstvenog sistema"

Naučni rad Gorana Maksića studenta pete godine medicine u Nišu, proglašen je najboljim, na 8. Kongresu biomedicinskih nauka TBW 2021.

Kongres je održan krajem marta ove godine, pod pokroviteljstvom Medicinskog fakulteta Uiverziteta u Tuzli.

Tema Kongresa bila je “Putovanje u centar mozga”, a Maksićev autorski naučno-istraživački rad izabran je kao jedan od 18 najboljih iz celog sveta.

Iskreno, nisam se nadao. Imao sam sreću”, započinje svoju priču ovaj skromni mladić.

Niški student medicine, sa prosekom 9,4, dobio je poziv od organizatora da prezentuje neki od svojih naučnih radova koji nisu usko povezani sa neuronaukom. Splet teških porodičnih okolnosti, kao i profesionalna znatiželja, uticali su da izabere temu „Ispitivanje karakteristika i pouzdanosti mikrobioloških testova u dijagnozi infekcija izazvanih Clostridium difficile“.

Foto: privatna Facebook arhiva

Važnost postavljanja pravovremene dijagnoze ove gram pozitivne, sporogene bakterije je od velikog značaja, jer izaziva gastrointestinalne poremećaje. Simptomi su dijareja, kao i bolovi u stomaku i dehidratacija. Interesantno je to što se najčešće javlja kod hospitalizovanih pacijenata i ljudi koji dugo koriste antibiotike. Celokupna prezentacija je bila na engleskom jeziku, kao i diskusija, gde sam Komisiji, koju su činili lekari i eminentni stručnjaci iz ove oblasti, odgovarao na pitanja, on-line naravno”, objašnjava Maksić koji je na Kongresu bio jedini predstavnik Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, UKC Niš i Instituta za javno zdravlje Niš.

Njegov mentor bio je prof. dr Predrag Stojanović sa katedre za mikrobiologiju i imunologiju. Naučno istraživanje trajalo je skoro dve godine, učestvovalo je nekoliko mikrobiologa i Goran Maksić kao jedini student.

Kriterijumi kojih smo morali da se pridržavamo bili su jako strogi, a s druge strane nismo želeli da imamo lažno pozitivne ili lažno negativne rezultate, pa smo vodili računa i o najmanjim sitnicama u istraživanju. Ponosan sam i na sebe i na mog profesora, ali i na sve institucije koje su omogućile da sprovedemo jedno ovakvo istraživanje upravo ovde u Nišu”, kaže Maksić.

Foto: privatna Facebook arhiva

Koliko god teško i mukotrpno, istraživanje se isplatilo, jer će se ime Gorana Maksića i profesora Predraga Stojanovića kao mentora, naći u potpisu pobedničkog autorskog rada u jednom od časopisa iz oblasti medicine. Časopis je dostupan svetskoj naučnoj javnosti jer ga tuzlanski Fakultet medicine objavljuje na engleskom jeziku. Drugi deo prve nagrade je besplatno učešće sledeće godine na istom ovom Kongresu, što jednom predanom studentu znači mnogo.

Vođen ambicijama, Goran je osim iz knjiga mnogo naučio i kroz praksu volontirajući na odeljenju za neurohirurgiju UKC Niš, skoro godinu i po dana i 10 meseci u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Njegovu ambiciju i talenat prepoznala je prof. dr Svetlana Apostolović, sa kardiologije, kojoj je asistirao u kliničkim studijama u vezi sa ispitivanjem pouzdanosti i bezbednosti lekova. U tajne mikrobiologije i imunologije uveo ga je prof. dr Predrag Stojanović, sa kojim je sarađivao u pisanju radova. Goran Maksić je autor i koautor pet radova iz oblasti mikrobiologije i imunologije, infektivnih bolesti, neurohirurgije, kao i kardiologije i endokrinologije.

Dosta čitam, sarađujem sa profesorima i trudim se da medicinu naučim šire. Još se nisam opredelio šta bi mogla da bude moja uža specijalnost. Mnogo toga me interesuje, u ovom trenutku hirurške i internističke grane najviše, ali videćemo. Nisam baš sasvim siguran. Možda upišem i doktorske studije”, dodaje Maksić.

Foto: privatna Facebook arhiva

Do diplome je ostalo još oko godinu i po dana. Nakon svega što dolazi posle toga, voleo bi, kaže, da bude deo srpskog zdravstvenog sistema, ali…

Nekako je ovaj sistem, ne mogu da kažem loš, ali nije ispravan, ne postupa adekvatno prema mladim ljudima. Mi mladi budući lekari, treba da ostanemo ovde i da učimo od izvanrednih doktora koje imamo. Jer, tek kada završimo studije, kreće pravo učenje, a Srbija i Niš imaju vrhunske stručnjake. Nadam se da će nam pružiti šansu”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

5 Komentara

  1. Najbolji u jednoj od oblasti na kongresu u Tuzli,BiH. Otkud na svetu? Budućem dr Maksiću najiskrenije želim specijalizaciju van Srbije. Onda neka donese odluku. Nije svestan koliko je UKC zaostala medicinska ustanova.

  2. Lepo je objaviti uspeh mladih ljudi, ali nije lepo praviti pompezne vesti bazirane na cinjenicama koje nisu dovoljno tacne niti odgocaraju kolicini uspeha. Veliki je bdoj mladih lekara i studenata medicine koji su tihi i neprimeceni upravo zbog ovakvih reklama. Velika reklama ni oko cega.

  3. Svaka čast studentu medicine na uloženom trudu, međutim istina je malo drugačija. Ovakav tip rada je nešto što se objavljuje stalno, i to u mnogo boljim, citiranijim časopisima. Studenti medicinskog fakulteta su i 2019. godine, na pomenutom kongresu u Tuzli, osvojili prvo i drugo mesto, međutim to nije bilo objavljivano. Zašto? Zato što su ovaj rad i njemu slični radovi u rangu naučnih radova “uticaj grand kafe na seksualni život pacova”- u prevodu, ovde od nauke nema ni slova “N”. Pomenuti kongres biomedicinskih nauka u Tuzli je pandan npr. svetskom prvenstvu u boksu koje se održava u Blacu, Donjem Crnatovu,… Ukoliko lokalni borac npr. iz Pečenjevca pobedi na svetskom prvenstvu u Blacu, to ga čini svetskim šampionom. Ili ipak ne?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com