Kultura

Goran Bogdan glumac treće večeri Filmskih sureta u Nišu

Zahvaljujući glasovima publike, uloga sveštenika Mirana u filmu Agape, hrvatskom glumcu Goranu Bogdanu donela je, titulu najboljeg glumca treće festivalske večeri Filmskih susreta u Nišu.

Najiščekivaniji hrvatski film reditelja Branka Šmita, Agape, je intrigantna priča koja pokušava da odgonetne, jesmo li kao društvo skloni da, bez valjanih dokaza, etiketiramo, ekskomuniciramo ljude drugačije od nas ili postupamo pravedno.

U filmu Agape se igramo sa par predrasuda, među prvima je to što, naravno, svi osuđujemo pedofiliju – kao iskorišćavanje nadmoći. Prirodno je da smo svi protiv toga, naročito kad se radi o deci. Takve stvari izazivaju bes i osudu. Cilj nam je bio da snimimo dobar film bez straha da će naići, možda, na osudu ili izazvati polemike, jer nije naše da “lečimo” problem. Snimamo, jer nas interesuju neke teme, a ako se one prebace na širu javnost – super. Cilj nam nije bio da pokrećemo pobune. Nemamo mi toliku moć”, objašnjava popularni glumac. 

Ovom ulogom Goran Bogdan je, kaže, izašao iz zone konfora.

Ne želim da ugađam publici birajući samo romantične komedije. Ovaj posao radim s mnogo ljubavi i birao sam ga ne da bih se bavio dokolicom i uživao. Gluma je ipak, nešto više”, poručuje Bogdan.

Polularnog hrvatskog glumca sprska publika pamti i po ulozi špijuna Mustafe Golubića u seriji “Senke nad Blakanom”.

Mustafa je bio Staljinov bliski prijatelj bogate biografije i najveća enigma dvadesetog veka. Nisam znao ni da je postojao dok nisam prihvatio ulogu i kasnije dosta istraživao i čitao o njemu. Serija je veoma gledana i drago mi je što sam deo toga, jer, do sada, nisam imao priliku da radim na sličnom projektu. Bjelogrlić je, produkcijski, napravio dobar posao. Sve vreme snimanja videlo se da je zaista posvećen radu i prosto nismo mogli da ga ne pratimo. Kao na radnoj akciji”, navodi Bogdan, otkrivajući da je u međuvremenu sa Bjelom postao odličan prijatelj.

Goran Bogdan nije nepoznat ni svetskoj produkciji. Glumio je u kultnoj američkoj seriji “Fargo”, što je bio i povod da progovori i o razlikama u snimanju na našim i prostorima “preko bare”.

Često kažemo, lako je njima kad imaju mnogo novca. Nije to glavna razlika. Mi ovde uvek radimo sa novcem koji se dobije od države, manje je rizika, a iako bi hteli, teško možemo ostvariti veliku zaradu. Mislim da su posvećenost, priprema i ozbiljne probe ono što možemo uraditi i kad ima i kad nema para. To je lako dostižno. Treba se samo otarasiti apatije koja nam je u kostima već dugo. Vezani smo za infrastrukturu koja je povezana sa politikom, te smo, kao umetnici, sa te strane, prvi na udaru tenutnih tokova koji traju skoro dve decenije”, smatra Goran Bogdan.

Zbog lošeg vremena i tokom prikazivanja filma “Agape”, koji je prema programu festivala bio drugi, na Letnjoj pozornici je bilo malo publike. Oni najuporniji imali su priliku da aplauzom pozdrave glumce posle prikazanog filma.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com