Društvo

Godišnjica upokojenja patrijarha Irineja

Pre godinu dana, na današnji dan preminuo je patrijarh srpske pravoslavne crkve Irinej u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ u Beogradu od posledica zaraze koronavirusom.

Irinej je na čelo Srpske pravoslavne crkve došao je 2010, kao 45 poglavar srpske crkve.

Najveći deo monaškog života proveo je kao episkop niški.

Zahvaljujući njemu, podignuto je i obnovljeno oko 80 svetinja u tom delu Srbije, među kojima i Saborni hram, koji je do temelja izgoreo u požaru 2001.

Rođen je 27. avgusta 1930. godine od roditelja Zdravka i Milijana Gavrilovića iz sela Vidove kod Čačka – i sa njima sav rod srpski – Gospod je blagoslovio rođenjem muškog deteta koje je na krštenju dobilo ime Miroslav, navodi na sajtu Srpska pravoslavna crkva.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a posle Gimnazije u Čačku i Bogosloviju u Prizrenu. Zatim diplomira na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Po završetku vojne službe postavljen je za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora oktobra 1959. godine u manastiru Rakovici od strane Patrijarha srpskog Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej. Na dan Svete Petke iste godine u crkvi Ružici na Кalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji upućen je na postdiplomske studije u Atinu. Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mesto rektora slavne Bogoslovije. Sa te dužnosti je 1974. izabran za vikara Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog. Za Episkopa niškog izabran je 1975. godine.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve 22. januara 2010. godine izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Patrijarh srpski Irinej upokojio se u Gospodu 20. novembra 2020. godine u Vojnoj kovid bolnici „Кaraburma“ u Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com