Društvo

Godišnji pomen Draganu Panteliću (VIDEO)

U nedelju 16. oktobra okupiće se prijatelji i rodbina kako bi obeležili godišnjicu smrti legendarnog golmana FK Radnički Dragana Pantelića. Na pomenu će biti i hrvatski fudbalski as Ivan Gudelj sa kojim je Pantelić igrao u reprezentaciji, a koji ovih dana boravi u Nišu.

Godišnji pomen Panteliću održaće se u 11:30 sati na niškom Novom groblju.

Pantelić je preminuo 20. oktobra 2021. godine  u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu.

Dragan Pantelić Panta je celog sebe dao kada je jugoslovenski sport u pitanju da Grad Niš treba da bude ponosan što je takvog čoveka imao, kaže producent Oliver Paunović koji je podneo inicijativu da se jedna ulica u Nišu nazove po legendarnom Panti.

Oliver Paunović, producent i Dragan Pantelić

“Jedan grad velikim čine upravo ljudi koji njegovo ime i slavu prenose čitavom svetu. Upravo zbog toga sam ja podneo inicijativu Komisiji za nazive delova naseljenih mesta i nazive ulica da jedna ulica u Nišu dobije ime po Draganu Panteliću. Dragan Pantelić Panta je svoj grad voleo, u njemu provodio vreme i nikada ga nije napustio. Bio je prepoznatljivo ime celog sveta, ali se uvek isticalo da je on Nišlija. Nemerljiv je njegov doprinos u jugoslovenskom sportu i upravo zbog toga je čuveni Panta zaslužio da mu se Grad Niš oduži makar jednom ulicom. To će biti i jedan od načina da se ime ove sportske legende sačuva od zaborava“, kazao je Paunović.

PANTU ĆE PAMTITI FUDBALSKA ISTORIJA

Ono što ga je izdvojilo od ostalih jeste njegovo izvođenje penala preko kojih je neumoljivo tresao mreže kolega na drugoj strani. Bio redovan izvođač jedanaesteraca i slobodnih udaraca, pa se zbog toga smatra jednim od najuspešnijih golmana na svetu. Ukupno je postigao 29 golova, a jednom prilikom čak het-trik za Radnički protiv Čelika. Time je postao prvi jugoslovenski golman u istoriji koji je postigao tri gola na jednoj zvaničnoj utakmici.

Za Radnički je branio od 1971. do 1981. godine, a za to vreme je upisao 421 utakmicu i postigao 23 gola. Za Radnički je 12 puta branio i u sezoni 1984/85 i postigao jedan gol. Na prvenstvenoj utakmici u Nišu, Radnički-Velež (1:0) tada jednom od najboljih golmana Enveru Mariću dao je gol degažirajući loptu iz svog šesnaesterca.

Branio je još za Bordo, Grafičar, Lešnicu i Timok. Uz osam utakmica za olimpijsku reprezentaciju, odigrao je 19 mečeva za najbolju selekciju Jugoslavije. Postigao je i dva gola iz penala. Igrao je četiri puta u raznim selekcijama Evrope i sveta. Bio je predsednik FK Radnički Niš (1997-2001).

Pogledajte više zanimljivih informacija koje su vezana za dinamičan život najboljeg golgetera među čuvarima mreža. Film “Broj 1” snimila je City Grupa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com