Društvo

Godišnje JКP Naissus očisti 13 000 slivnika na teritoriji grada Niša

JKP Naissus objasnilo ZAŠTO dolazi do zadržavanja vode na pojedinim delovima ulica Niša usled jake kiše.

I poslednja jaka kiša je pokazala da kada u trenutku padne velika količina vode, u pojedinim delovima grada dolazi do zadržavanja vode. Кod vremenskih nepogoda gde su padavine u kratkom vremenskom intervalu veće od 20/l po m2, dolazi do problema na desetak lokacija u gradu, koje zbog svog položaja, konfiguracije terena i karakteristika kanalizacionog sistema ne mogu da prime toliku količinu vode, objašnjavaju Niškim Vestima u JKP Naissus.

Naime, najviše problema se dešava u južnom delu grada, iza železničke pruge, gde se sva voda koja sa viših zona velikom brzinom slije do pruge koja predstavlja barijeru i usmerava svu vodu ka propustima, podvožnjacima i generalno najnižim tačkama.

Takođe na mestima ukrštanja kolektora dolazi do uspora, zbog nemogućnosti uliva vode iz jednog u već puni glavni kolektor i vraćanja vode uzvodno.

“U tom slučaju priključne veze korisnika takođe ne mogu da se uliju u kanalizacionu mrežu i dolazi do uspora i vraćanja vode koja se izliva u najnižim tačkama objekata. Problemi na slivnicima se javljaju kad se velika količina vode sjuri nizbrdo, sprere i sa sobom ponese lišće, kese, komunalni otpad, šljunak, blato, i trenutno zapuše slivničke rešetke i dođe do taloženja vode oko slivnika. Naše ekipe odmah izađu na teren i fizički otklone nečistoće i slivnik pokupi svu vodu. U takvim slučajevima i slivnici koji su u funkciji i očišćeni maltene 5 minuta pre nepogode nisu u funkciji do fizičkog uklanjanja otpada koji se sakupi preko rešetke”, ističu u JKP “Naissus”.

Ulice za koje građani imaju najčešće imaju pritužbi i primedbi, u ovom periodu između dve nepogode čišćene su i više puta, što po planu redovnog čišćenja, što po nalogu za intervencije. Radi se o ulicama Vojvode Gojka, Vrbaska, Zetska, Bulevar Nemanjića, Starca Vujadina, Čačanska, 7.Jula, Romanijska, Vizantijski bulevar.

“Godišnje JКP Naissus očisti 13.000 slivnika na teritoriji grada Niša. Od početka godine u okviru redovnog čišćenja slivnika očišćeno je 5629 slivnika, a po nalogu Nadzornog organa 487. U periodu od 15.06.2020., kada se desio poslednji problem sa poplavama, pa do poslednjeg problema 17.07., JКP Naissus je izveo 1561 čišćenje po redovnom planu i 253 po nalogu Nadzornog organa, kao i 28 ručnih čišćenja, na lokacijama nepristupačnim specijalizovanim vozilima, u 293 ulica“, kažu u ovom preduzeću.

U niškom vodovodnom preduzeću podsećaju građane da na području grada postoje dva tipa kanalizacione mreže, separatni i opšti sistem. Planskim dokumentima predviđena je izgradnja Atmosferske kanalizacije u gotovo svim ulicama.

“Separatni sistem je izgrađen na vrlo maloj teritoriji grada i evakuiše malu količinu atmosferskih voda. Svega 61 km atmosferskih kolektora koji se ulivaju ponovo u fekalne kolektore, u odnosu na 500km mešovite fekalne mreže. Za skoro celu teritoriju grada je karakterističan opšti sistem kanalisanja, po kome se atmosferske i upotrebljene vode prikupljaju istim kolektorima, što u uslovima velikih padavina otežava funkcionisanje kanalizacionog sistema. U cilju rasterećena kanalizacionog sistem, gde god je moguće, je potrebno izgraditi separatni kanalizacioni sistem i na taj način smanjiti ulivanje atmosferskih voda u kolektore opšteg sistema. Ovim bi se smanjila i količina vode koja ide na centralno postrojenja za prečišćavanje odpadne vode.”

U periodu velikih padavina zbog širenja grada i konfiguracije terena, a zbog neizgrađenog separatnog sistema kanalisanja, javljaju se velike količine otpadne vode koju ne može da prihvati postojeći kanalizacioni sistem.

JКP Naissus obavlja čišćenje slivnika, ispiranja slivničkih veza, ispitivanja funkcije slivnika, na osnovu Ugovora o održavanju atmosferske kanalizacije između Grada Niša i JКP Naissus. Nadzor nad izvođenjem radova obavlja JP Direkcija za izgradnju grada Niša. Dnevne aktivnosti službe obavljaju se na osnovu dinamičnkog plana čišćenja, na koji Sekretarijat za komunalne delatnost, energetiku i saobraćaj daje saglasnost pre potpisivanja Ugovora.

Članom 5. Ovog Ugovora definisano je da se izvođenje radova interventnog čišćenja obavlja po prethodno dobijenom nalogu nadzornog organa JP Direkcija za izgradnju grada Niša.

“JКP Naissus čisti samo ispravne slivnike, sa ispravnim slivničkim vezama i zatvorene slivničkim rešetkama. Ukoliko neki slivnik nije u funkciji, JКP Naissus napomenom u građevinskom dnevniku obaveštava Nadzornog organa, koji je dužan da kao Upravljač puta preuzme radnje i izda nalog za otklanjanje nedostataka privrednom subjektu koji je izabran u postupku javne nabavke.”

Za Realizaciju Ugovora u funkciji su prosečno tri ekipe sa specijalnim vozilima u dvosmenskom režimu rada. U slučaju vremenskih nepogoda angažuju se sva raspoloživa sredstva i ljudstvo.

“Za pritužbe  gde se navodi da su slivnici puni, bez slivničkih rešetki i da nisu čišćeni više godina, građani se moraju obratiti upravljaču puta.”

NIКAS je projektovan prevashodno za fekalnu kanalizaciju i dokaz da je u funkciji je taj što se nakon prestanka padavina sva voda povuče za veoma kratak vremenski period.

Za vremenske nepogode gde se za pola sata sruči preko 20l/m2, ili kao što je 15. juna u Nišu palo 63l/m2 za sat vremena, nemoguće je ni isprojektovati ni izvesti sistem koji bi bez posledica prikipio toliku količinu vode. U JKP Naissus kažu da je neophodno što pre izgraditi atmosferske kolektore, kako bi se stanje bar delimično ublažilo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Radnici Naissusa veoma nesavesno i neodgovorno čiste slivnike a nema niko od njihovih šefova da kontroliše njihov rad. Slivnici su ZAPUŠENI i to ne može kamionom za 1 minut da se otpuši kao što oni rade. Oni su na kružnom toku Na početku bulevara Nemanjića 4 slivnika očistili za 5 minuta. Zato su opet bili zapušeni jer nisu ni otpušeni kako treba. Zato, šefovi iz Naissusa

  2. Slažem se sa gospodinom Perom. Lično sam gledao i video da slivnici na B.Nemanjića od pijace B. Buhe pa do trošarine uopšte nisu u stanju funkcije. . SKORO svi su zapušeni. Oko kružnih tokova na trošarini i na raskrsnici sa Sremskom ulicom su SVI SLIVNICI ZAPUŠENI. Stojim iza ovoga što sam napisao a gospoda iz NAISUSA I direkcije za izgradnju grada neka pošalju ekipe i provere i ako su raspoloženi i da ih O Č I S T E.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com