Društvo

Godinu dana školovanja u Americi za srednjoškolce

Američki savet je i ove jeseni organizovao testiranje za FLEX program, za školsku 2019/20. godinu. Testiranje za srednjoškolce iz Niša i okoline održano je 13.septembra u Gimnaziji “9.maj”, a ciljna grupa testiranja su srednjoškolci, državljani Republike Srbije, koji su upisani u prvi ili drugi razred srednje škole, a koji su rođeni između 1. januara 2002. i 15. jula 2004. godine.

Učenici sa invaliditetom mogu biti bilo koji razred te rođeni između 15. februara 2001. i 15. jula 2004. godine. Testiranje za FLEX program će biti organizovano u 9 gradova Republike Srbije i trajaće do 27.oktobra.

Učenici koji prođu testiranje i nađu se među izabranim kandidatima godinu dana će se školovati na nekom od američkih koledža, a biće smešteni u američkim porodicama koje imaju decu koja su njihovi vršnjaci.

“Odabir učesnika zasniva se na njihovim kvalitetima i postignućima kao i na spremnosti za razmenu. Uvid u kvalitet i postignuća pruža celokupan utisak učenika u procesu takmičenja za FLEX stipendiju. Poznavanje engleskog jezika je bitno, ali ne i ključno, za odabir učesnika FLEX-a. Učenici, takođe, treba da podnesu dokumntaciju kojom dokazuju da su zdravstveno spremni da pohađaju program. Na program putuju u avgustu. Povratak kući je krajem maja i juna naredne godine”, ističu iz Američkog saveta za međunarodno obrazovanje.

Iz Američkog saveta za međunarodno obrazovanje, Predstavništva u Beogradu naglašavaju da, u ovom trenutku, 49 učenika iz svih krajeva Srbije pohađa srednju školu širom SAD.

Ovi su učenici, nakon takmičenja i rigoroznog, na zaslugama zasnovanog odabira, dobili stipendiju FLEX programa razmene koji u potpunosti plaća Stejt department Vlade SAD.

Od 2005. godine na programima besplatne jednogodišnje srednjoškolske razmene Vlade SAD učestvovalo je više od 620 učenika iz Republike Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com