Društvo

Godina prođe…uspomena živi u novom ruhu

Kako bi sačuvali uspomenu na Nišliju Slobodana Milutinovića, popularnog čika Bucu, prijatelji i uža rodbina obeležili su godišnjicu njegove smrti minulog vikenda u crkvi Sveti Luka u samom centru Niša.

Samo “Bucino Ćoše” pretrpelo je kozmetičke izmene i doterivanja, kažu sređeno je minimalno onako kako bi to Buca voleo. Renoviran je deo lokala ali je i bogatiji za nekoliko umetničkih dela.

Baš na dan njegove sahrane čitav jedan zid u lokalu dobio je novo ruho. Umetnica Miljana Stojadinović, još jednom je pokazala šta oseća kada ušeta u ovoj prostor koji je odisao energijom koju je samo Buca umeo da ponese. Na samim vratima goste dočekuje portret Čika Buce, koji je nedavno naslikao Grk Kostas, suprug Bucine prijateljice koja se rado seća druženja i rado vraća u lokal da još jednom svojim dolaskom oseti da je on nekada bio tu, delio i ono lepo ali i one teške trenutke koje je prolazio.

Bucin portret naslikao Grk Kostas

“Raduje nas to da ljudi svakodnevno dolaze i pričaju o Buci, spominju ga i piju u njegovu čast. Nisu ga zaboravili drugari, neko sa kim je on provodio dosta vremena. Svi ga se rado sećaju i to je lepo videti”, kaže Miloš momak za šankom koji nas poziva da bar popijemo kafu u to ime.

Sve je drugo ostalo isto, ljudi dolaze i odlaze neki se ne vrate ali ostave trag i uspomenu, jedan od takvih bio je i Buca.

Buca je bio rođen u 1950. godine u Nišu, potomak je ugledne građanske porodice u kojoj je ugostiteljstvo bilo tradicija. Njegov deda je držao kafanu “Dva težaka” na ulazu u Niš a Čika Buca je bio vlasnik kultne birtije “Bucino ćoše”, sastajališta za sve od 7 do 107 godina, jedinog takvog mesta u Nišu. Najbolju definiciju Bucinog ugostiteljskog objekta dao je gospodin Šerif Gile na sajtu www.vukajlija.com i ona glasi:

“Bucino Ćoše” je ugostiteljski objekat (napisao bih kafana,kafić, birtija ili nešto četvrto, ali niko tačno ne zna kojoj vrsti Ćoše pripada) koji je ime dobio po tome što se nalazi na ćošetu a kelner, šanker, računovodja i vlasnik je Buca. U ovom slučaju reč “ćoše” osim toga što označava ćošak, ugao na kome se ukrštaju dve ulice označava i ćoše na kome se ukrštaju ose vremena i prostora. To ukrštanje vremena i prostora koji inače treba da budu odvojeni može da natera vreme i prostor da se u Ćošetu ponašaju malo drugačije nego na drugim mestima.“

Posledica toga je da ako uđeš na jedno piće oko 9 uveče kad posle oko sat vremena izadješ, biće  3 ujutru. Buca ovakve greške vremena koristi tako što piće prodaje za od 40 do 80 dinara po čaši a onda zaradu menja za marke po kursu dinar-marka pa posle marke menja za evre i od naizgled smešnih cena ima ogromnu zaradu.

Miljanin zid u „Bucinom čošetu“

Prostorne zavrzlame dozvoljavaju unutrašnjim dimenzijama Ćošeta da budu veće od spoljnih tako da bez obzira na to koliko ljudi ima unutra uvek se nadje mesto za još 5-6 gostiju tako da u kućici koja gledano od spolja ne može da ima više od 25 kvadratnih metara može da bude preko 30 ljudi a da ostane još mesta za sedenje. Neko će verovatno da se zapita kako sve to funkcioniše, ali ne vredi da lupate glavu kako, tako je i gotovo, pisali su o ovom lokalu mnogi.

Sem što je bio vlasnik i spiritus movens “Bucinog ćošeta” Buca je bio idol omladine i napredne inteligencije, ljubitelja dobre kapljice, a naročito je omiljen bio kod nežnijeg pola, danas pričaju prijatelji. Priča se da je u mladosti bio žešći šmeker i da su ribe po igrankama i na korzou padale u nesvest zbog njega, sećanja su koja su zabeležena.

Zato i nije čudo to što je njegov sin Milun Milutinović, poznati srpski maneken koji je izgradio svetsku karijeru, proglašen za jednog od najboljih domaćih frajera. Buca je bio odličan kuvar a posebno je bio vešt u spremanju jela od teletine, rado se sećaju mnogi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com