Kultura

Godina jubileja niškog pisca Miloša Petkovića

Poznati niški pisac Miloš Petković, jedan od najproduktivnijih autora mlađe generacije, u tekućoj godini proslaviće čak tri jubileja.

Ove godine navršava se petnaest godina od njegovog upliva u srpsku književnost, koju je obogatio sa čak devetnaest romana, kako za stariju tako i za mlađu publiku.

Takođe, uskoro će biti objavljeno jubilarno, dopunjeno izdanje njegovog romana “Perunov hroničar” povodom desetogodišnjice od objavljivanja prvog izdanja.

I, naposletku, u pripremi je Petkovićev jubilarni, dvadeseti roman “Bili smo zmajevi”, čijim objavljivanjem će ovaj pisac postaviti još jedan rekord – kao jedini pisac u istoriji naše književnosti koji je sa trideset pet godina objavio čak dvadeset romana.

“Tako se poklopilo, zaista nisam ništa planirao”, započinje Miloš Petković priču za Niške Vesti. “Odlučio sam da sve ove jubileje spojim u jedan, pod nazivom “Trilogija jubileja”, i da to obeležim kako dolikuje, jednim lepim događajem u mom Nišu na kom ću okupiti sve prijatelje sa kojima sam do sada sarađivao i drugovao.”

Da podsetimo, Miloš se istakao kao pisac fantastike i promoter slovenske mitologije. Takođe, sarađivao je sa Acom Seltikom iz “Orthodox Celts-a”, sa grupom Kerber, njegova tri romana našla su se na spisku izborne lektire Čitalića. Poznat je i po predstavama “Patuljci i vile” i “Tajna stare vodenice”, stripu “Super Miško pije NIško”, školama kreativnog pisanja i Ediciji Fantazija koju je pokrenuo sa kolegom i piscem Goranom Tokićem.

Među njegovim najpoznatijim romanima su gorenavedeni “Perunov hroničar”, zatim “Usnuli zmajevi”, “Tajna stare vodenice”, “Patuljci i vile” itd…

Mimo svega toga, Miloš Petković je dobitnik nagrada Sveta Petka, Svetosavski pečat, smederesvskog priznanja Zlatni trag i nagrade “Nevid teatra” iz Banjaluke.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Miloš je izuzetan mladić i pisac, ponos grada Niša i veliki lokal patriota! Nadam se da će njegov jubilej da se označi i proslavi onako kako je zaslužio. Mnogo sreće u daljem radu i jedva čekamo novo, jubilarno izdanje Perunovog hroničara!

  2. Petković nije nikakav rekorder, ima mnogo drugih mladih pisaca koji su objavili i veći broj knjiga pre 30 ili 35 godine. Što i nije neki uspeh – već odraz skribomanije. Razumem samoreklamerstvo po kome je, inače, poznat… Ali vi, kao ozbiljan medij, ne bi trebalo da širite dezinformacije.

    1. A ko je to objavio 20 romana sa toliko godina, ko?
      A skriboman svakako nije već pisac velikih izdavačkih kuća, gde se meri kvalitet napisanog. Poznajem Miloša i NE, nisam pristrasan, skroman je čovek, nimalo se ne šepuri zbog uspeha koje je zabeležio.
      Doduše, izaziva ljubomoru kod skribomana, to svakako 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com